Linkovi

'Broadway potpuno izgubio dramu' - razgovor sa Sanjom Nikčević (11/8/03) - 2003-08-10


Na nedavnoj konferenciji američke udruge sveučilišnih profesora koji predaju teatrologiju, sudjelovala je i gošća iz Hrvatske, dr. Sanja Nikčević. Dr. Nikčević predaje povijest svjetske drame na sveučilištu u Zadru, a na konferenciji u New Yorku održala je predavanje o američkoj drami.

U okviru trodnevne konferencije američke Udruge za kazalište u višem obrazovanju, Sanja Nikčević je govorila o američkoj suvremenoj drami – kako kaže – iz neuobičajene perspektive dihotomije između puritanaca i "losera". O tome je nedavno u Hrvatskoj objavila i knjigu naslovljenu "Alternativna američka drama ili živjeli puritanci", kojoj je prethodila knjiga "Subverzivna američka drama ili simpatija za losere".

"U američkoj drami, dakle, u američkoj realističnoj drami, od početaka, dakle od O'Neilla postoje dvije dominantne linije. Jedna je ona koja pokazuje "losere", dakle O'Neall, Williams, Miller, Albee, a druga je ona koja pokazuje tzv. pozitivne junake. Ja to volim zvati afirmativna drama, jer afirmira temeljne vrijednosti ovoga društva, koje mi se čini da su upisane u temeljima nečega što se zove američki san, a ti temelji su zapravo neki puritanski nazori koji su zapisani u njihovim prvim zapisima."

Njeno dobro prihvaćeno izlaganje odraz je njenog dugogodišnjeg bavljenja američkom dramom. Svojem zanimanju za američku dramu imala je priliku posebno udovoljiti tijekom boravka u New Yorku, što je iskoristila da bi se na Broadwayu upoznala s najnovijim trendovima u američkom kazalištu.

"Očito je da je Broadway potpuno izgubio dramu. U ovom času na Broadwayu, kao najznačajnijem dijelu američkog kazališta, postoje tri drame, od kojih je jedna "Dugo putovanje u noć", dakle stara drama. Jedna je "Enchanted April", dakle, dramatizacija jednog starog britanskog romana, a treća je jedina nova "Take me out". S tako skupim kartama, skupim produkcijama, Broadway više ne može podnijeti dramu koja je intimistička i koja više nije tako atraktivna kao što je atraktivan mjuzikl. Broadway je definitivno postao samo mjesto za mjuzikle."

Naša sugovornica dodaje da je glavna tendencija na Broadwayu sada obnova starih, dobro prihvaćenih mjuzikla, kao što su "Chicago" i "Cabaret". S obzirom da su veliki novci u pitanju, producenti se više ne usuđuju ništa riskirati, što, dodaje ona, nije dobro za razvoj kazališta….Upitali smo je također – a što je s američkom dramom u Hrvatskoj.

"Američka drama u Hrvatskoj je uvijek prisutna baš kroz ovo što ja zovem afirmativna drama, dakle, komedije i melodrame koje su američki uspjesi i na neki način afirmiraju pojedinca i društvo…S ozbiljnom američkom dramom nismo uvijek najveće sreće. S novijim tekstovima, kao što su Mamet i Shepard, nemamo sreće. To kada se postavlja ne budu dobre produkcije, jer ti noviji tekstovi su jače američki, manje komuniciraju s nama, nego stariji tekstovi i puno ih je teže postaviti u našoj sredini da imaju pravi odjek."

Naša sugovornica iz New Yorka je otišla s novom idejom. Kako kaže, povedena primjerom američke Lige profesionalnih žena u kazalištu, čiji je gost također bila, mogla bi u Hrvatskoj pokušati organizirati sličnu profesionalnu udrugu za žene u kazalištu.

XS
SM
MD
LG