Linkovi

Sveučilišni profesori - zatvorske ptičice (9/8/03) - 2003-08-09


Sa stranica "New York Timesa", zanimljiva priča o profesorima kriminologije s iskustvom iz prve ruke. Riječ je o osuđenicima, koji su odslužili svoje kazne, a obrazovanje im je omogućilo da postanu profesori na fakultetima kriminalistike. Malo ih je, ali, za razliku od ranijih slučajeva kada se u visokoškolskim ustanovama našao netko tko je odslužio zatvorsku kaznu, ovi to ne taje. Dapače, kako opisuje njujorški list, predavanja ovih bivših zatvorenika upravo se i vrte oko njihovih vlastitih iskustava s kazneno-popravnim dijelom pravosuđa.

Ovi su novokovani kriminalisti izazvali i prilične kontroverze, i to ne zbog svoje prošlosti, nego zbog ideja koje sada vrlo glasno izražavaju. Te su ideje prikupljene u svojevrsnom manifestu, objavljenom ove godine pod naslovom "Kriminologija osuđenika". Osnovna teza knjige je, kako piše "New York Times", da, s obzirom na vlastito zatvorsko iskustvo, kriminolozi-bivši zatvorenici mnogo bolje razumiju kazneni sustav od profesora koji su zatvore proučavali iz udobnosti vlastitog doma. Vrijedi, inače, spomenuti da su među profesorima kriminologije s 'iskustvom' osobe koje su odslužile kazne zbog, u rasponu, prodavanje marihuane ili heroina, pa do oružanih pljački, pa čak i ubojstva.

Svi vodeći američki dnevnici i danas pokušavaju odgovoriti na pitanje – Može li Arnold Schwarzenegger postati guverner Californije? Naravno, svaki novinar to čini na svoj način. Primjerice, "Washington Post" podsjeća na rane Arnoldove dane u Americi, kada je u teretani Golds Gym u Veniceu vježbao za dokumentarac o body-builderima "Pumping Iron" iz 1970. Kada je "Arni" po prvi puta okusio zrak Californije 1968, piše novinar "Posta", idealni muškarac bio je vitki intelektualac koji se žalio na Nixona, a bilderi su bili marginalna pojava. Danas su, pak, u doba neokonzervativaca, kalifornijske plaže pune mišićavih mladića. Tako je i Schwarzenegger metafora za sadašnji politički trenutak, kada su republikanci jaki i raspoloženi macho.

XS
SM
MD
LG