Linkovi

National Geographic prikazao dokumentarac o nebu (7/8/03) - 2003-08-07


Većina svjetskih religija uključuje pojam "nebesa". Američki redatelj John Scheinfeld razgovarao je s vjernicima glavnih svjetskih vjeroispovjesti o tome – što im znači nebo. Iako su razne religije osmislile nebesa na različite načine, njihovi pojmovi neba ipak imaju mnogo toga zajedničkog.

Je li nebo odredište ili stanje duha? Redatelj John Scheinfeld odlučio je pronaći odgovor na ovo pitanje u suradnji s televizijskim kanalom National Geographica. Koncept nebesa važan je u mnogim religijama, no John Scheinfeld morao je na početku svog projekta otkriti – kako će ga obraditi u jednosatnom dokumentarnom filmu.

"Nismo naravno mogli posjetiti nebo, niti tamo snimati potrebni materijal. Nisam želio snimiti obični, dosadni, akademski dokumentarac o povijesti pojma neba u religiji. Pitao sam se – odakle je došao pojam neba? Kako se manifestira u pet glavnih svjetskih religija? Kako vjernici žive svoje živote da bi došli u nebo?" - objašnjava naš sugovornik.

Obrađujući pojam neba u judaizmu, gospodin Scheinfeld je posjetio takozvane "planinske Židove" u Azerbejdžanu, koji nebo nalaze u moralnom životu u okviru svoje drevne vjerske tradicije. "Doista me fascinirala duga povijest azerbejdžanskih Židova. Oni već dvije i pol tisuće godina žive u istom području. Dapače, okruženi su morem islama, ali su uspjeli ostati Židovi, jer se drže svoje vjere."

S obzirom da nastanjuju područje kojim su vladala mnoga carstva, od Perzijskog do ruskog, planinski Židovi svoju su vjeru također obogatili tolerancijom. Evo kako jedan od njih, u filmu Johna Scheinfelda objašanjava pojam neba: "Želimo da mjesto na kojem živimo bude mirno i sigurno, bez ubojstava, pljačke i širenja glasina. To naša vjerska zajednica smatra nebom."

Zapadni pojmovi neba uobličeni su kroz kršćansku umjetnost, koja nebo često prikazuje kao puno paperjastih oblaka, anđela i svetaca. No, za patera Gregoryja Boylea, katoličkog svećenika koji radi s članovima kriminalnih bandi u Los Angelesu, nebo je manje važno - važnije je, kako kaže, puko preživljavanje u dijelu Los Angelesa punom nasilja. Za patera Boylea i njegove štićenike, nebo predstavlja utjehu u teškim vremenima, ali inspirira ih da se uključe u društvo.

John Scheinfeld opisuje koncept neba među turskim sufijima, koji štuju Boga kroz ritualni ples: "Osjećamo da smo okruženi nečim izuzetnim. Potpuno zaboravljamo na vanjski svijet. Dok plešemo, mi smo u nebu."

Gospodin Scheinfeld je također razgovarao s budističkom svećenicom na Tajlandu. "Rekla mi je da nebo u budizmu nije krajnje odredište, već samo jedna od opcija. U budističkom modelu, ima i do 33 neba."

Za budiste, nebo je samo jedna postaja na putu prema prosvijetljenju. U Indiji, John Scheinfeld je razgovarao s profesorom Veerom Bhardom Mishrom, glavnim svećenikom u jednom hinduističkom hramu. Profesor Mishra posvetio je svoj život očuvanju svete hinduske rijeke Gangesa, u kojoj hindusi kupanjem ispiru grijehe. Međutim, ritualno kupanje zagađuje rijeku, što znači da profesor Mishra mora pomiriti potrebu za obavljanjem vjerskih obreda i potrebu za zaštitom rijeke.

Za vjernike, nebo može biti žarište njihove pobožnosti, osnova moralnog zakona kojim se vode ili izvor oprosta. John Scheinfeld kaže da je za većinu vjernika nebo ideal koji inspirira njihov svakodnevni život: "To i jest poruka mojeg filma. Ljudi stoljećima prolijevaju krv u ime svoje vjere. No, iz mojeg se filma vidi da svi mi imamo dosta toga zajedničkog. Svi imamo iste ciljeve, iste nade i snove. Kada bismo postali svjesniji toga, možda bi riječ 'mržnja' nestala iz jezika."

Dokumentarni film "U ime neba", redatelja Johna Scheinfelda, prikazan je ovih dana na televizijskoj mreži časopisa National Geographic.

XS
SM
MD
LG