Linkovi

Srčani udar - opasnost i za mlade žene (6/8/03) - 2003-08-06


Većina žena smatra rak dojke svojim najvećim zdravstvenim rizikom. U stvarnosti, deset puta više žena umire od srčanog ili moždanog udara nego od raka dojke. U Sjedinjenim Državama, svake godine pola milijuna žena podlegne srčanom ili moždanom udaru.

Premda se opasnost od srčanog udara kod žena značajno poveća nakon menopauze, broj onih mlađih od pedeset godina koje zadesi takva bolest relativno je velik: 1998. godine - najnovije za koju postoje vrlo detaljni podaci, od srčanog je udara u Sjedinjenim Državama umrlo oko deset tisuća žena mlađih od 50 godina. U isto to vrijeme, 6286 ih je umrlo od raka dojke.

U usporedbi s muškarcima iste dobi, dakle ispod 50 godina, žene dvostruko češće umiru od srčanog udara. Glavni razlog: pogrešna dijagnoza pri primitku na odjele hitne pomoći u bolnicama. Žene su gotovo sedam puta češće pogrešno dijagnosticirane i poslane kući nego muškarci.

Problem pogrešne dijagnoze još je veći kod izrazito mladih žena. Nerijetko se ženama u ranim tridesetim godinama događa da, kada dođu u bolnički hitni prijem žaleći se na bolove u prsima ili pod lopaticom, budu poslane kući s receptom za neki preparat protiv žgaravice. I samim ženama na pamet ne pada da bi mogle imati problema sa srcem, te često i dolaze tek nakon što bolovi traju više dana.

Medicina je dugo zanemarivala pitanje srčanih bolesti kod žena, tvrdeći da su one zaštićene svojim hormonima. Tako se i dogodilo da je većina istraživanja srčanih bolesti provedena uglavnom među muškim pacijentima. Tek posljednjih godina je udio žena u tim istraživanjima i studijama porastao na oko 25 posto.

XS
SM
MD
LG