Linkovi

Nastavak kontroverze oko prvog otvoreno homoseksualnog biskupa Episkopalne crkve (5/8/03) - 2003-08-05


Naslovnice većine najvećih američkih listova jutros donose članke o nastavku kontroverze oko izbora prvog otvoreno homoseksualnog biskupa američke Episkopalne crkve. Kako o tome piše "Washington Post", potvrda izbora Genea Robinsona odgođena je uoči samog povijesnog glasovanja čelnika Episkopalne crkve, nakon što su protiv njega izrečene vrlo teške optužbe - da je neprilično dodirivao jednog muškarca, te da je povezan s omladinskim web sajtom koji, pak, ima link prema porno sajtovima na Internetu. Premda je crkveno čelništvo odmah naglasilo da se možda radi samo o kampanji ocrnjivanja, bit će provedena istraga o optužbama prije nego što se bude glasovalo o njegovom izboru za biskupa u saveznoj državi New Hampshire.

U istom "Washington Postu" - jedna nesvakidašnja, ali, vjerojatno vrlo značajna inicijativa čije bi posljedice mogle biti dalekosežne. Naime, sve veći broj građana postao je vrlo nezadovoljan praksom velikih izdavača znanstvenih časopisa koji naplaćuju korištenje tih članaka preko interneta. Najveće ogorčenje izaziva nemogućnost pregledavanja medicinskih članaka koji izvješćuju o rezultatima istraživanja financiranih izravno novcem američkih poreznih obveznika. Za pogled u samo jedan članak uglavnom treba platiti i do 50 dolara! Kako piše Post, što si misli osoba oboljela od raka, koja je čitav radni vijek plaćanjem poreza financirala istraživanja o liječenju raka, da, na koncu, preko interneta ne može potražiti što o tome kažu najnovija istraživanja, dok ponovno ne plati izvjesnu nemalu svotu.

Uglavnom, kako izvješćuje washingtonski list, trojica znanstvenika, od kojih je jedan dobitnik Nobelove nagrade, osnovala su internetsku besplatnu knjižnicu znanstvenih članaka, nazvanu Public Library of Science. Kako su se znanstvenici oduvijek borili da rezultati njihovih istraživanja budu svima dostupni, tako ova internetska knjižnica odgovara i na njihove zahtjeve i na potrebe građana. Treba tek vidjeti kako će na to reagirati veliki izdavači, - uglavnom iz Europe -, čiji biznis s pretplatama na znanstvene časopise ostvaruje 9 milijardi dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG