Linkovi

Internet - sve popularnije sklonište za bračnu nevjeru (5/8/03) - 2003-08-04


Sumnjičavi muževi i žene, koji bi nekad unajmili privatnog detektiva da ustanovi vara li ih bolja polovica, sada koriste svojevrsnu sam-svoj-majstor tehnologiju da bi provjerili rastuće popularno utočište za nevjeru – Internet!

Brakorazvodni odvjetnici i bračni savjetnici kažu da su nevjere putem Interneta, romanse ponikle u raznim internetskim pričaonicama, te neprimjerene poruke razmijenjene elektroničkom poštom vodeći faktori u raspadima brakova.

S takvim porastom ljubavnih afera u kibernetskom prostoru, stvorilo se i novo tržište za elektroničko uhođenje. Web sajtovi poput ChatCheaters.com ili InfidelityCheck.org opisuju širok spektar proizvoda za špijuniranje, koji kontroliraju e-mail poruke i online komunikacije bračnog partnera u čiju se vjernost sumnja, uključujući i neke kompjuterske programe koji prate u realnom vremenu svaki pritisak na tipkovnicu kompjutera.

"Ranije bi ljudi unajmili privatnog detektiva da otkrije što se događa" - kaže za list USA Today brakorazvodni odvjetnik John Mayoue iz Atlante. "Danas, umjesto detektiva od krvi i mesa, moji klijenti kupe kompjuterski program, koji čak niti nije posebno skup, a pruži im stotinu puta više informacija. Nekad se preljub dokazivao nabrajanjem sumnjivih situacija i otežavajućih okolnosti. Danas, u eri kompjutera, ja uglavnom dobijem i više dokaza nego što mi treba za vođenje parnice."

Web sajt ChatCheaters svojim korisnicima, - kojih je oko 400 svakog dana, i ponajviše su žene -, nudi opremu za uhođenje: uređaj za lociranje vozila, za 450 dolara, te program za špijuniranje kompjutera, za stotinu dolara. No, odvjetnici upozoravaju da preljub, odnosno sumnja na preljub, nije dovoljan razlog da se zanemari pravo na privatnost uhođenog bračnog partnera – savezni zakoni, koji proglašavaju nezakonitim upadanje u elektroničke komunikacije, odnose se jednako tako i na elektroničke komunikacije bračnih partnera. Sudovi će, stoga, često odbacivati dokaze pribavljene iz komunikacije koja je zaštićena kodiranjem, ali će, primjerice, dopustiti korištenje e-maila, koji je bilo relativno lako pročitati s kompjutera kod kuće.

XS
SM
MD
LG