Linkovi

Belgija ukinula sporni zakon o ratnim zločinima (2/8/03) - 2003-08-02


Belgijski parlament usvojio je zakon koji će zamijeniti postojeće kontroverzne odredbe o ratnim zločinima, na temelju kojega su na belgijskim sudovima tuženi brojni svjetski čelnici, uključujući i predsjednika Georgea Busha.

Belgijski Senat usvojio je novu zakon jučer, nakon što je početkom tjedna usvojen i u donjem domu parlamenta. Prema novom zakonu, nadležnost belgijskih sudova ograničava se na slučajeve koji se odnose na dugogodišnje državljane ili stanovnike Belgije, koji su bili ili žrtve ili su osumnjičeni za ratni zločin. Nove izmjene zakona o ratnim zločinima jamče imunitet stranim čelnicima i drugim dužnosnicima koji dolaze u posjet Belgiji.

Prema prvotnom zakonu, belgijski su sudovi imali univerzalnu nadležnost nad ratnim zločinima, bez obzira gdje da su počinjeni i bez obzira na nacionalnost navodnih počinitelja. Taj je zakon ogorčio Washington, kada su na belgijskim sudovima uložene tužbe protiv predsjednika Busha i drugih visokih američkih dužnosnika u vezi s navodnim ratnim zločinima u Iraku. Nakon toga, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da Washington više neće biti spreman slati američke dužnosnike na sastanke NATO saveza u Bruxelles, te da će se Sjedinjene Države usprotiviti daljnjim izdvajanjima za gradnju novog sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Prvotni belgijski zakon izazvao je niz kontroverzi. Tužbu protiv izraelskog premijera Ariela Sharona početkom godine odbacio je Vrhovni sud Belgije. Kritičari ovog zakona, usvojenog 1993., tvrde da je on Belgiju pretvorio u predmet izrugivanja na svjetskoj sceni.

Američko Državno tajništvo pozdravilo je promjenu belgijskog zakona o ratnim zločinima. Prema riječima glasnogovornika State Departmenta, Belgija je sama trebala riješiti problem ovog zakona i spriječiti pretvaranje belgijskog pravnog sustava u utočište za politički motivirane tužbe o ratnim zločinima.

XS
SM
MD
LG