Linkovi

Demokrati brinu da će u Iraku 'zbačenog diktatora zamijeniti kaos' (3/8/03) - 2003-08-02


Tri mjeseca nakon što je predsjednik George Bush proglasio kraj velikih ratnih operacija u Iraku, u Washingtonu se i dalje vode rasprave o tome kako američka vlada treba organizirati obnovu poslijeratnog Iraka. Dok predsjednik Bush tvrdi da se postiže značajan napredak, drugi izražavaju zabrinutost zbog nastavljanja nasilja, te - kako tvrde – "nepostojanja značajnije međunarodne podrške obnovi Iraka."

Na prvoj samostalnoj tiskovnoj konferenciji koju je održao u zadnjih pet mjeseci predsjednik George Bush je rekao da se situacija u najvećem dijelu Iraka popravlja, unatoč izoliranom otporu kojim se pokušava demoralizirati koalicijske snage:

“U najvećem dijelu Iraka situacija je sve mirnija. No, u nekim područjima, preostali nasilnici iz režima Saddama Husseina ujedinili su se s teroristima i kriminalcima - u posljednjem pokušaju zastrašivanja iračkog naroda i pokušaju potkopavanja odlučnosti naše koalicije. U tome neće uspjeti. Naše koalicijske snage vode nepopustljivu borbu protiv neprijatelja i svakodnevno postižu rezultate. Sinovi Saddama Husseina nisu uspjeli izmaći, a neće ni drugi članovi tog odvratnog režima.”

Biden: "Ne kažem da su lagali, ali su preuveličavali"

Joseph Biden, jedan od vodećih senatora iz redova oporbene Demokratske stranke u Odboru za vanjsku politiku, tvrdi međutim da u Iraku i dalje postoje ozbiljni sigurnosni problemi, posebno u takozvanom “Sunitskom trokutu”, sjeverno i zapadno od Bagdada.

U govoru koji je održao u washingtonskom Institutu Brookings, senator Biden je rekao da je koalicijskim snagama preostao još samo mali prostor za stabiliziranje situacije u Iraku: “Bilo bi tragično ukoliko će zbačenog tirana zamijeniti kaos. No, upravo bi se to moglo dogoditi ukoliko ne budemo, vrlo brzo, izvršili neke promjene.”

Predsjednik George Bush, inače odbacije kritike prema kojima je on preuveličao hitnost pokretanja rata protiv Iraka. Kritičari poput senatora Josepha Bidena međutim i dalje naglašavaju da je administracija preuveličavala opasnost od iračkog oružja za masovno uništenje:

“To su prenapuhali…Ne kažem da su lagali, ali su preuveličali... Ne vjerujem da je predsjednik Sjedinjenih Država bilo koga lagao. To ne vjerujem. Ali vjerujem da su mu nevjerojatno lošu uslugu učinili oni u njegovoj administraciji koji su prenapuhavali upravo one obavještajne podatke za koje su vjerovali da će izazvati najveću podršku u Sjedinjenim Državama.”

Američke vojnike treba zamijeniti vojnicima iz NATO-a

Predsjednik Bush i dalje izražava uvjerenje da će koalicijske snage otkriti dokaze da je bivša iračka vlada imala programe proizvodnje oružja za masovno uništenje. On, istina, priznaje da će biti nužno pronaći čvrste dokaze postojanja tih programa kako bi se ušutkalo one koji uporno postavljaju pitanje zbog čega, ni tri mjeseca nakon osvajanja Bagdada, nije pronađeno oružje za masovno uništavanje.

U središtu se pozornosti sada nalazi obnova Iraka. Senator Biden smatra da u ovoj, novoj fazi administracija treba postupno zamjenjivati američke vojnike postrojbama zemalja članica NATO-saveza i drugih zemalja. Jedan od razloga za to je i činjenica što Sjedinjene Države za izdržavanje 150 tisuća vojnika u Iraku mjesečno troše četiri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG