Linkovi

Američke crkve podijeljene oko istospolne zajednice (1/8/03) - 2003-08-01


Dnevnik iz Bostona, Christian Science Monitor piše o raspravama u američkim vjerskim zajednicama o pitanju homoseksualizma. Vatikan je, kako smo čuli, jučer uputio poziv političarima katoličke vjere da se usprotive ideji istospolnih bračnih zajednica. U Sjedinjenim Državama, nakon dvije sudske odluke kojima su proširena prava homoseksualaca, jača zahtjev da se na neki način legaliziraju istospolne zajednice, no jača i otpor toj ideji.

Evo što o tom problemu misle neke od američkih vjerskih zajednica: Katolička crkva istospolne zajednice naziva “duboko nemoralnima”. Protestantska denominacija Ujedinjene Crkve Krista dopušta brak među homoseksualcima, a ima i svećenike koji su homoseksualci. Slično postupa i reformska struja među američkim Židovima. Prezbiterijanska crkva dopušta svečanost koja naglašava zajedništvo dvoje osobe istog spola, no također naglašava da se ne radi o instituciji braka. Episkopalna crkva – u Americi nasljednica Anglikanske crkve – na svom kongresu u Minneapolisu upravo raspravlja o tim temama. Dok su mnogi članovi Episkopalne crkve u Americi skloni podržati prava homoseksualaca, boje se otpora mnogo konzervativnije Anglikanske crkve u Trećem svijetu – što bi moglo dovesti do raskola u toj crkvi, piše Christian Science Monitor.

Još jedna tema vezana uz pitanja spola. Dnevnik Washington Post objavljuje rezultate istraživanja o razlikama između muškaraca i žena kada je u pitanju seks. Što je u korijenu spolne pohote, ljubomore i seksipila? Biologija ili pak naučene društvene norme i očekivanja sredine vezana uz “prikladno” muško, odnosno, žensko ponašanje?

Dok sociolozi i psiholozi smatraju da se radi o socijalizaciji, o ponašanju naučenom kroz odrastanje u društvu, ispitanici u najnovijem istraživanju – njih 16 tisuća na svim kontinentima – smatraju da je posrijedi i različita priroda, biologija ili geni. Jer, kako onda objasniti da muškarci – bez obzira na seksualno usmjerenje, bračni status ili zemlju odakle dolaze – u pravilu žele više partnera od žena? Muškarci su također mnogo spremniji ući u spolne odnose s osobom koju uopće ne poznaju.

U svakom slučaju, istina je najvjerojatnije negdje u sredini – zaključuju i Washington Post i znanstvenici koji su istraživanje proveli. Biologija ima određenu riječ, geni su važni, no i društvena sredina igra znatnu ulogu.

XS
SM
MD
LG