Linkovi

Predsjednik Bush preuzeo osobnu odgovornost za navode o uranu iz Nigera (31/7/03) - 2003-07-30


Predsjednik Bush je osobno preuzeo odgovornost za tvrdnju da je Irak pokušao kupiti uran u Africi. Ta je tvrdnja u siječnju bila uvrštena u njegov govor o stanju nacije. Kako izvješćuje Paul Wolfson, na prvoj tiskovnoj konferenciji u posljednjih nekoliko mjesci, predsjednik je branio svoju odluku o pokretanju rata protiv Iraka.

Pred početak jednomjesečne ljetne pauze u radu Kongresa, kao i njegovog godišnjeg odmora, predsjednik je odgovarao na novinarska pitanja o događajima iz proteklih nekoliko tjedana. Jednu od rijetkih tiskovnih konferencija započeo je s Irakom, rekavši da je smrt Sadamovih sinova u sukobu s američkim snagama, pomogla u pokušajima da se Iračani uvjere da su doista slobodni. Zatim mu je postavljeno pitanje – jesu li Sjedinjene Države išta bliže hvatanju svrgnutog iračkog čelnika.

"Ne znam koliko smo bliže hvatanju Sadama Huseina. Pretpostavljam da smo bliže nego jučer. Međutim, siguran sam da se lov na njega nastavlja," izjavio je.

Predsjednik je dodao da je prije rata dobio kvalitetne obavještajne podatke o prijetnji koju su predstavljali Sadam Husein i njegova želja da nabavi oružje za masovno uništavanje. Kako je rekao, dokazi, koji će potvrditi ove optužbe, bit će pronađeni, no treba biti strpljiv.

Međutim, točnost dokaza na koje se administracija pozivala prije početka rata, u međuvremenu je dovedena u pitanje. Posebno upitna se pokazala optužba da je Sadam Husein pokušao kupiti uran u Africi. Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet i visoki dužnosnik Bijele kuće zadužen za nacionalnu sigurnost već su preuzeli odgovornost za ovu optužbu, koja je bila uvrštena u predsjednik govor o stanju nacije iz siječnja. Predsjednik je na tiskovnoj konferenciji priznao da dijeli odgovornost za ovu optužbu, te je pokušao privesti kontroverzu oko nigerskog urana kraju.

"Naravno, preuzimam osobnu odgovornost za sve što kažem. Također, preuzimam odgovornost za sve odluke koje sam donio o ratu i miru," kazao je.

Predsjednik Bush je dodao da se, kada se radi o Iranu i Sjevernoj Koreji, zemljama za koje se vjeruje da također pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje, treba osloniti na diplomaciju i međunarodni pritisak. Kako je kazao, o problemu Sjeverne Koreje razgovarao je tijekom dana s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

"Počinjemo, zapravo, postizati značajan napredak na zajedničkom snošenju odgovornosti za ovo pitanj. Mislim da će to navesti sjevernokorejskog predsjednik Kim Jong Ila da promijeni stav, što će biti vrlo pozitivno za mir u regiji," rekao je.

Predsjednik Bush je također govorio o ratu protiv terorizma, ponovivši da neće objaviti dijelove kongresnog izvještaja o terorističkim napadima na New York i Washington, za koje se vjeruje da sadrže navode koji povezuju pojedine saudijske državljane i otmičare koji su izveli napade. Govoreći o Srednjem istoku, predsjednik je izrazio uvjerenje da se palestinska država može uspostaviti do 2005, kao što je to predviđeno u najnovijem mirovnom planu, koji su sastavili Sjedinjene Države, Rusija, Ujedinjeni narodi i Europska unija.

"Mislim da je taj rok realističan. Znam da pomicanje rokova čini napredak manje realističnim," izjavio je.

Govoreći o domaćim temama, predsjednik Bush je kazao da vidi znakove pozitivnih kretanja u američkom gospodarstvu.

*******************************************************

Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga – general Richard Myers – izjavio je da irački rat nije doveo do preusmjeravanja sredstava namjenjenih ratu protiv terorizma u Afganistanu. U razgovoru s novinarima u afganistanskoj zrakoplovnoj bazi Bagram, general Myers je naglasio da rat u Iraku nije umanjio sposobnost američkih snaga u obračunu s pripadnicima al-Qaide koji su u bijegu. On je rekao da su u dosadašnjim operacijama prikupljeni vrlo dobri obavještajni podaci o al-Qaidi, što je bilo od velike pomoći u razumijevanju funkcioniranja te terorističke mreže i hvatanju nekolicine njenih čelnih ljudi.

General Myers je zatražio od Pakistana da pojača anti-terorističke aktivnosti u pograničnom području prema Afganistanu. U intervjuu pakistanskoj televiziji američki je genaral upozorio da najveću opasnost po središnju vlast u Kabulu predstavljaju ostaci talibana i al-Qaidini teroristi koji se skrivaju u susjednom Pakistanu.

XS
SM
MD
LG