Linkovi

Cheney o Iraku (30/7/03) - 2003-07-30


Dvanaest godina diplomacije, više od desetak rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, stotine inspektora UN-a za naoružanje, čak i vojni udari protiv odabranih vojnih ciljeva u Iraku - sve su te mjere bile isprobane kako bi se natjeralo režim Saddama Husseina da se povinuje uvjetima prekida vatre nakon rata u Perzijskom zaljevu, 1991. godine. Niti jedna od tih mjera nije imala uspjeha.

U studenom 2002, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se utvrđuje da Irak krši svoje obveze o uništvanju svog arsenala oružja za masovno uništavanje. Ujedinjeni narodi su zaprijetili ozbiljnim posljedicama u slučaju da Saddam Hussein ne udovolji tim obvezama odmah i u potpunosti. Irački diktator je to odbio. 17. ožujka ove godine, predsjednik George W. Bush dao je Saddamu i njegovim sinovima Udayu i Qusayu rok od 48 sati da napuste Irak.

Saddamova odluka da ostane u Iraku bila je jedna od posljednjih koje je donio kao diktator te zemlje. Sada, njegov je režim zauvijek prošao. Kako je rekao američki dopredsjednik Dick Cheney, sada 'irački narod, narodi Srednjeg Istoka i američki narod imaju sigurniju budućnost jer je režim Saddama Husseina postao prošlost.' "Da nismo poduzeli akciju, Saddam Hussein i njegovi sinovi još uvijek bi bili na vlasti. Da nismo djelovali, sobe za mučenje još uvijek bi bile u uporabi, zatvorske ćelije za djecu i dalje bi držale male zatvorenike, masovne grobnice još uvijek ne bile otkrivene, a teroristička mreža bi još uvijek uživala podršku i zaštitu režima … A, Saddam Hussein i dalje bi kontrolirao ogromno bogatstvo svoje zemlje kako bi trošio na svoje kemijske, biološke i nuklearne ambicije," rekao je dopredsjednik Cheney.

Dvadeset-devet zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama i Britaniji u stabiliziranju Iraka. Dopredsjednik Cheney kaže da su osnovne usluge već obnovljene. "Koalicijske vlasti uvježbavaju snage iračke policije kako bi pomogle u ophodnjama po iračkim gradovima i selima, a uskoro će osnovati i novu civilnu policiju … Upravno vijeće Iraka, koje su priznali Ujedinjeni Narodi, sada djeluje, imenuje ministre i sastavlja državni proračun," rekao je dopredsjednik Cheney.

U Iraku još uvijek ima mnogo opasnosti. Postoje uporišta Saddamovog režima, kojima se pridružuju teoriristi iz inozemstva. 'Naša tekuća misija nije lagana,' rekao je dopredsjednik Cheney. Ali, 'pomoći ćemo iračkom narodu da izgradi slobodnu, suverenu i demokratsku zemlju.'

XS
SM
MD
LG