Linkovi

NATO i EU dogovorili usklađeni pristup Balkanu (29/7/03) - 2003-07-29


NATO savez i Europska Unija sinhronizirat će svoje politike na zapadnom Balkanu kroz upravo dogovoreni okvir tzv. usklađenog pristupa.

NATO savez i Europska Unija dogovorili su svoj takozvani usklađeni pristup u djelovanju na Balkanu. Zajednički strateški nastup, prvi te vrste u koordinaciji akcija dvaju organizacija, službeni je okvir partnerskog djelovanja Atlantskog saveza i Europske Unije na poslovima u kojima dijele zajednički cilj, trajnu stabilizaciju, demokratizaciju i oporavak prostora regije.

Osnovna je svrha formaliziranja dogovora razmjena podataka, iskustava i ideja, usklađivanje akcija, njihova harmoninizacija i održavanje stalne suradnje. Usklađenim pristupom izbjegava se dupliranje poslova, zadataka, planova, resursa. Koncept sadrži važan element prožimanja dvaju usporednih integracijskih procesa, onoga u NATO savez i u Europsku Uniju.

Uvjeti potrebni za napredovanje u jednom vrijedit će i za drugi proces, primjerice, partneri ističu značaj pune suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine, potom uspješne borbe s kriminalom i korupcijom ili dobrosusjedstva i naglašene kooperacije država - susjeda. U proces stabilizacije i pridruživanja u Uniji skrojen za integracijske potrebe regije uneseni su elementi koje NATO traži za svoje Partnerstvo za mir i potom za članstvo u NATO-u poput kontrole naoružanja s naglaskom na osobno naoružanje, zajedništva u antiterorističkoj borbi ili prekograničnog nadzora.

NATO će pak više vrednovati međudržavnu suradnju. Temeljem dogovorenog na Praškom summitu, NATO i Europska Unija produbljuju veze: zapadni je Balkan prostor od zajedničkog interesa na kome se "ova suradnja podrazumijeva", istaknuo je glasnogovornik NATO-a Yves Brodeur. Suradnja na Balkanu je, prema najavama, tek prvi korak u sustavu konkretne koordinacije politika dvaju organizacija, provjerene mehanizme usklađivanja i NATO i EU će u dolazećim godinama aplicirati na druge prostore gdje su angažirani ili razmatraju angažman, recimo na Afganistan ili, u budućnosti, Irak.

XS
SM
MD
LG