Linkovi

Newyorčani razmatraju mogućnost nestranačkih izbora (30/7/03) - 2003-07-29


Newyorški gradonačelnik nedavno je predložio da bi izbori na gradskoj razini trebali biti nestranački. Činjenica je da odvoz smeća ili popravak ulica nema zapravo velike veze s time je li netko demokrat ili republikanac – kaže gradonačelnik Michael Bloomberg. Međutim, ovaj je prijedlog izazvao dosta diskusija, pogotovo u političkim vrhovima New Yorka.

Politička karijera Michaela Bloomberga na izvjestan način potvrđuje tvdnju da ideologija na lokalnoj razini možda i nije važna. Gospodin Bloomberg je cijeli život bio demokrat. Republikanac je postao tek 2001. godine – pred izbore, na kojima je i pobijedio.

New York City je grad u kojem dominira Demokratska stranka. Michael Bloomberg je tek jedan od četvorice gradonačelnika republikanaca kojima je uspjelo pobijediti u posljednjih stotinu godina.

Nestranački izbori postoje u više desetaka američkih gradova. Pristaše ovog načina izbora gradonačelnika tvrde da će se u tom slučaju povećati angažman građana, koji će se potruditi da se informiraju o konkretnom kandidatu, umjesto da glasaju za političara kojeg im ponudi stranka koju simpatiziraju.

O ovoj će se inicijativi glasati na izborima u studenom.

Ključna - zabrana televizijskog reklamiranja

Protivnici ideje o ne-stranačkim izborima međutim tvrde da se ne smije zabranjivati stranačko financiranje reklama u tisku ili tiskanje propagandnog materijala o kanadidatima – jer je to jedini način da političari dopru do građana i objasne im svoj program.

No, protivnici ideje o ne-stranačkim izborima ipak žele zabraniti televizijsko reklamiranje političkih kandidata, koje je vrlo skupo. Politički konzultant Demokratske stranke Howard Wolfson objašnjava ovu ideju: "Zabrana televizijskog reklamiranja političkih kandidata je dobra ideja iz dva razloga. Prvo, tu je mjeru razmjerno lako provesti. Drugo, u tom slučaju sve bi se stranke više angažirale u tradicionalnim načinima izborne kampanje, prvenstveno izravnom kontaktu s glasačima. Upravo je izravan kontakt političara s građanima najbolji aspekt demokratskog izbornog procesa."

Bloomberg: Stranke ne žele da građani budu gospodari vlastite sudbine

Međutim, gradonačelnik Michael Bloomberg smatra da niti jedna od stranaka na izborima ne bi trebala trošiti novac. “Ako stranke žele nastaviti s trošenjem, to znači da one ne žele da građani donesu vlastitu, objektivnu odluku za koga glasati” – rekao je nedavno newyorški gradonačelnik.

"Ako stranke počnu trošiti novac na izbornu kampanju, to znači da one ne žele da građani budu gospodari vlastite sudbine. Stranke zapravo ne žele da građani uopće dobe priliku da se izjasne žele li biti gospodari svoje sudbine ili ne" - nedavno je izjavio Michael Bloomberg.

Strah od 'neočekivanih, negativnih posljedice'

Protivnici ove ideje tvrde međutim da bi napuštanje stranačkog izbornog sustava imalo i neočekivane, negativne posljedice. Upravo bi tada troškovi izbora porasli - a kandidirati bi se jedino mogli ljudi poput milijunaša Michaela Bloomberga, današnjeg gradonačelnika koji je na izbornu kampanju iz vlastita džepa potrošio 75 milijuna dolara.

Pristaše sadašnjeg izbornog sustava također tvrde da zakoni reguliraju financiranje političkih kampanja te jamče pravednost – time što kontroliraju tko dobija novac od koga. Nicole Gordon, direktorica tijela koje u New Yorku kontrolira financiranje političkih kampanja smatra da su aktualni zakoni dovoljni. Ako se stranke uklone iz izbornog procesa, troškovi političkih kampanja vjerojatno bi dramatično porasli, umjesto da se smanje – kaže Nicole Gordon.

"Ako izbori postanu nestranački, onda niti stranka više neće biti čvrsto povezana s nekim kandidatom. Ako se ta veza ukloni, tko će kontrolirati tijek novca u izbornom procesu? To je po mom mišljenju osnovno pitanje."

U vezi s prijeporom oko financiranja izbornih kampanja neki su demokrati predložili i kompromisni prijedlog – ako se uvedu nestranački izbori, mora se zadržati sadašnji zakon koji propisuje granice u trošenju novca za izbornu kampanju.

XS
SM
MD
LG