Linkovi

Online burza  za prognoziranje terorističkih napada,  atentata i državnih udara (29/7/03) - 2003-07-29


"New York Times" piše da Pentagon planira organizirati burzovno-kladioničko tržište o terorističkim napadima. Isti onaj ured Pentagona koji je ne tako davno predložio masovno elektroničko špijuniranje Amerikanaca kako bi se uočili potencijalni teroristi, sada izlazi s novim eksperimentom, piše njujorški list. Radilo bi se o online tržištu prognozama, gdje bi anonimni spekulanti ulagali oklade na prognoze o terorističkim napadima, političkim atentatima i državnim prevratima. Kako navodi Times, ukoliko čvrsto vjerujete u biološki napad na Izrael ili mislite da su šanse da Sjeverna Koreja izvede raketni udar male, možete uložiti svoje oklade na vjerojatnost takvih događaja i, s vremenom, vidjeti koliko ste ispravno prognozirali. Pentagon naziva svoju najnoviju ideju novim načinom predviđanja zbivanja i dijelom traganja za 'najširim mogućim novim načinima prevencije terorističkih napada'. Dvojica demokratskih senatora koji su izvijestili o tom planu, pak, nazivaju ga 'moralno ogavnim i grotesknim', kako citira "New York Times".

Bostonski "Christian Science Monitor" piše o odljevu poslova iz Sjedinjenih Država u jeftinije inozemstvo. Ali, za razliku od ranijeg odljeva tvorničkih poslova i proizvodnje, sadašnji, drugi val eksporta radnih mjesta tiče se visoke tehnologije i financija, sektora koji upošljavaju visoko obrazovane djelatnike. No, kako piše bostonski list, i takve se djelatnike može naći jeftinije u inozemstvu, prvenstveno, primjerice, u Indiji, a potom u Filipinima, Rusiji i Kini. Za sada ukupan broj tako iseljenih takozvanih radnih mjesta s bijelim ovratnikom iznosi tek oko pola posto od ukupnog broja radnih mjesta u Sjedinjenim Državama. No, kako pokazuje trend posljednje godine, taj bi postotak mogao rasti vrlo brzo: pola milijuna radnih mjesta u informacijskoj tehnologiji otići će u inozemstvo u slijedećih godinu i pol, dok će, do 2015. godine, gotovo 3 i pol milijuna američkih high-tech i uslužnih radnih mjesta biti izvan Amerike. Sindikati već dižu glas protiv takve prakse, jer, za razliku od kompanija koje tvrde da će se u Americi otvarati nova radna mjesta za one koji su izgubili svoj posao, oni smatraju da se ponovno radi o žrtvovanju američkih uposlenika u svrhu ostvarivanja većih korporativnih profita.

"USA Today" piše da je nedavna odluka Vrhovnog suda, koju se hvalilo kao ogroman korak naprijed u građanskim pravima homoseksualaca, rezultirala suprotnim reakcijama javnosti. Prema anketi tog lista, CNN-a i organizacije Gallup, Amerikanci su u posljednja dva tjedna postali znatno manje tolerantni prema homoseksualnosti nego što su bili prije povijesne presude Vrhovnog suda. Dok je u svibnju 60 posto Amerikanaca izražavalo podršku za ozakonjenje veza homoseksualaca, sada ih tako misli samo 46 posto. Najveća promjena mišljenja zabilježena je kod crnaca, gdje ih se predomislilo više od 20 posto.

XS
SM
MD
LG