Linkovi

Atenska odvjetnička komora tužila Blaira za ratne zločine u Iraku (29/7/03) - 2003-07-29


Skupina grčkih odvjetnika obratila se Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, optužujući britanskog premijera Tonya Blaira za ratne zločine u Iraku. Članovi Atenske odvjetničke komore zatražili su od suda podizanje optužnice protiv gospodina Blaira. U zahtjevu koje su uputili grčki odvjetnici, navode se i imena britanskog šefa diplomacije Jacka Strawa, te ministra obrane Geoffa Hoona.

Tužiteljstvo stalnog suda za ratne zločine potvrdilo je primitak tužbe grčke udruge odvjetnika protiv Velike Britanije.

Udruženje grčkih odvjetnika službeno je glavnom tužitelju Međunarodnog suda za ratne zločine prezentiralo tužbu protiv Velike Britanije. U ured tužitelja Luisa Moreno – Ocampa pristigao je materijal koji, prema riječima podnositelja tužbe, udruge atenskih advokata, sadrži 13 video–traka novinarskih izvještaja s iračkog ratišta i 53 novinska članka iskorištenih za argumentiranje 22 slučaja na koja se može aplicirati slovo međunarodnih zakona. Ili, bolje, dokazati da su britanski premijer i minsitri obrane i vanjskih poslova povrijedili to slovo, uvjereni su podnositelji tužbe.

Od preko 500 podnesaka iz 66 zemalja do danas prispjelih u tužiteljev ured 38 se odnose na iračku operaciju, a 16 ih je već odbačeno temeljem proceduralnih razloga. Sjedinjene Države nisu potpisnica statuta Suda, stoga ni ne potpadaju pod njegovu jurisdikciju. Ni Irak nije potpisnik Rimske povelje.

Budući da je Velika Britanija, kao i ostale članice EU, ratificirala sporazum, ona teoretski može postati predmetom istrage potvrde li se navodi ove ili bilo koje druge pritužbe, o čemu odlučuje tužitelj.

Što se ovog do sada najviše publiciranog slučaja podnošenja zahtjeva za otvaranjem istrage tiče treba spomenuti da je riječ o skupini visoko politiziranih odvjetnika iz grčke prijestolnice. U Grčkoj ih smatraju glasnim protivnicima sadašnje vlade lijevog centra. Predsjednik udruge je inače u devedesetima i sve do nedavno bio glasan zagovornik Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG