Linkovi

93 posto Hrvata protiv upućivanja hrvatskih vojnika u Irak (27/7/03) - 2003-07-27


Čak 93 posto hrvatskih ispitanika, koji su se izjasnili u anketi provedenoj telefonskim putem 23. i 24. ovog mjeseca protivi se slanju hrvatskih vojnika u Irak u misiju uspostave mira. Rezultate ankete objavio je dnevnik Jutarnji list, a po njegovoj narudžbi, anketu je na reprezentativnom uzorku punoljetnih građana obavila agencija Media Metar.

Većina ispitanih svoj negativan stav prema odlasku hrvatskih vojnika u Irak obrazlaže time da hrvatski vojnici "ne trebaju riskirati život za tuđe ciljeve", te da "nemaju što tražiti u saniranju posljedica akcije koju nije odobrio UN". U protivljenju odlasku hrvatskih vojnika u Irak gotovo nikakvu ulogu ne igra "strah da bi Hrvatska time mogla postati metom terorističkih napada". Naime, zanemariv postotak ispitanih, njih samo 1.7 posto, obrazložio je svoje neodobravanje "strahom od terorističke odmazde".

Hrvatska Vlada, Sabor i predsjednik Republike u donošenju konačne odluke o slanju hrvatskog voda vojnih specijalaca u Irak morat će se dakle suočiti s gotovo jednodšnim protivljenjem hrvatskog javnog mnijenja. Saborsko izjašnjavanje o slanju specijalnog voda u Irak moglo bi uslijediti već na izvanrednoj saborskoj sjednici početkom rujna, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska odluka zastupnika.

Jedinstva o tome potezu neće biti niti unutar vladajuće koalicije. Od pet stranaka koje dijele vlast, druga po snazi – Hrvatska seljačka stranka najavljuje da neće podržati slanje hrvatske postrojbe u Irak. Unutar vladajuće koalicije odlazak hrvatskog voda u Irak podržale bi Libra i HNS, ocjenjujući da je potreba uspostave trajnog mira u Iraku realnost, i da u tome Hrvatska, kao članica međunarodne zajednice, mora preuzeti svoj dio obveza.

SDP-ovci, čiji su premijer i ministrica obrane ovakvu inicijativu i ponudili, podržali bi tu odluku nakon što se upoznaju s uvjetima slanja hrvatskih vojnika.

Ni opozicija nije jedinstvena. Slanju vojnika u Irak najžešće se protivi Hrvatska stranka prava, uz argumentaciju da to ni po čemu nije hrvatski rat. Najjača oporbena stranka HDZ, koja je u proljeće ove godine jedina u Hrvatskoj podržala vojni napad na Irak za sada se još odbija decidirano izjasniti o slanju hrvatskih vojnika u uspostavu mira, tvrdeći da će odlučiti kada joj budu poznati svi uvjeti pod kojima bi hrvatski vojnici u toj misiji trebali sudjelovati.

XS
SM
MD
LG