Linkovi

Prikupljeno dovoljno potpisa za opoziv guvernera Davis (23/7/03) - 2003-07-23


U pregledu današnjeg američkog tiska bavimo se s nekoliko američkih tema. Prva je prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi se opozvao guverner Californije, demokrat Gray Davis. Los Angeles Times izvještava da je peticiju za opoziv guvernera do sada potpisalo više od milijun i stotinu tisuća californijskih birača što je znatno više od potrebnih 897,158. Dakle, u Califoniji bi uskoro mogli gledati nove izbore na kojima bi se – kao republikanski kandidat za guvernera – mogao pojaviti i glasoviti hollywoodski glumac Arnold Schwartzenegger.

Izgledi filmskog “Terminatora” da se izbori za nominaciju stranke povećali su se jer se jedan od njegovih konkurenata i čovjek koji financira peticiju protiv guvernera Davisa, milijunaš Dareel Issa, mora suočiti sa tamnijom strane svoje prošlosti koja je došla do naslovnih stranica američkih dnevnika. New York Times, naime, javlja da je Issa dva puta bio uhićen u mladosti zbog krađe automobila. Kasnije je stekao pravo bogatstvo koje se procjenjuje na stotinu milijuna dolara, a njegov biznis je – prodaja auto-alarma. To je politika na kalifornijski način, komentira New York Times novo otkriće.

Iz političkih skrenimo malo u bračne vode. Christian Science Monitor javlja da mladi parovi pokušavaju pronaći kreativne načine za smanjenje troškova vjenčanja koji su pozamašni. Prosječno vjenčanje u Sjedinjenim Državama košta 22 tisuće dolara. Postotak roditelja koji pokrivaju troškove za svoje djecu stalno pada i trenutno iznosi 20 posto. Kako dakle smanjiti troškove? Neki parovi se vjenčaju u nedjelju nego u subotu jer su tada jeftinije tarife iznajmljivanja dvorana. Drugi se odlučuju za vjenčanje na udaljenim otocima. Uz romantični ugođaj, što je znatan plus, popis gostiju voljnih potegnuti na daleki i nerijetko skupi put dramatično se smanjuje. No unatoč tome, piše Christian Science Monitor, mladenke koje imaju novac i dalje sanjaju o vjenčanju iz bajke, ma koliko ono košta.

XS
SM
MD
LG