Linkovi

Utjecaj pogibije Saddamovih sinova na budućnost Iraka (23/7/03) - 2003-07-23


Američki vojni dužnosnici u Bagdadu potvrdili su da su dva sina Saddama Husseina, Uday i Qusay, ubijena u okršaju s američkim vojnicima. Oni su bili na samom vrhu popisa najtraženijih Iračana, odmah iza svog oca. Do ovog razvoja događaja dolazi u vrijeme kada se administracija predsjednika Busha nalazi na udaru kritika zbog načina na koji rješava stanje u Iraku.

Čak i nakon što je Bagdad pao pred koalicijskim snagama, početkom travnja, Iračani nekako nisu izgledali uvjereni da su se zaista oslobodili čeličnog stiska Saddama Husseina i njegove dvojice sinova, Udaya i Qusaya. Pitanje gdje se oni nalaze našlo je mjesta u gotovo svakom razgovoru. Američki dužnosnici, zaduženi za pomoć pri obnovi Iraka, priznali su da bi njihov zadatak bio mnogo lakši kada bi zbačeni čelnik i njegovi sinovi bili ili ubijeni ili u zarobljeništvu. Za informacije koje bi dovele do njihovog hvatanja ponuđene su nagrade od 30, odnosno 15 milijuna dolara.

James Phillips, stručnjak za Srednji Istok Zaklade Heritage, kaže da će smrt Udaya i Qusaya poboljšati kredibilitet američkih napora u Iraku. "Ovo je vjerojatno najbolja vijest za administraciju predsjednika Busha otkako je 9. travnja pao Bagdad. Mislim da to mijenja ton svega što se događa u Iraku. Važno je istaknuti da to ne znači kraj svih problema, jer postoje i drugi izvori, ili potencijalni izvori, otpora u Iraku. Ali, barem za sada, većina Iračana je umirena što se tiče strahovanja da će im Uday ili Qusay ikad više biti problem".

Premda nestrpljivi da svoju zemlju preobraze iz diktature u demokraciju, Iračani su oklijevali da otvoreno surađuju s Amerikancima iz straha da bi se Saddam Hussein i njegovi sinovi jednog dana mogli vratiti na vlast. Stručnjakinja za Srednji Istok Rachel Bronson kaže da bi smrt Udaya i Qusaya trebala otvoriti vrata boljoj suradnji.

Gospođa Bronson vodi srednjoistočne studije pri njujorškom Vijeću za vanjskopolitičke odnose. "Sada kada više nema Saddamovih sinova, Iračani će biti sigurniji tko je gubitnik; bit će im lakše vjerovati da se režim Saddama Husseina neće vratiti. Sve je manje i manje onih koji se uopće još mogu vratiti kao taj režim. I zato mislim da će to imati vrlo pozitivan učinak. I Saddam i drugi ključni elementi režima moraju biti uklonjeni prije nego što se normalni Iračani mogu potpuno vratiti svojim životima".

Bivši američki veleposlanik Edward Walker sada je na čelu Srednjoistočnog Instituta, u Washingtonu. On upozorava da smrt sinova Saddama Husseina neće okončati probleme s kojima se sučeljavaju američki napori na obnovi Iraka. "Mislim da će to ljudima razbuditi povjerenje da budućnost nije izgubljena i da ima nade da će Irak postati mnogo bolje i sigurnije mjesto za život, ali to nije odgovor na sve naše molitve. To neće posebno ubrzati obnovu, a neće niti zaustaviti napade na Amerikance. Pred nama tamo stoji još uvijek ogroman problem. Ovo je bio samo jedan korak, doduše, vrlo dobar korak".

No, srednjoistočni analitičar James Phillips je uvjeren da je eliminacija Saddamovih sinova važnija od otkrivanja samog iračkog čelnika, za koga se vjeruje da je još živ i da se krije negdje u Iraku. "Saddam Hussein je već potrošen," kaže gospodin Phillips, i dodaje: "Njegovi sinovi, s druge strane, možda su mogli imati političku budućnost za deset, petnaest godina, kada bi mogli eksploatirati i eventualnu političku nostalgiju za Saddamovim starim režimom."

XS
SM
MD
LG