Linkovi

Irak: Jedan američki vojnik ubijen, još jedan ranjen (22/7/03) - 2003-07-22


Jedan američki vojnik je ubijen i jedan ranjen u današnjem napadu izvršenom na cesti sjeverozapano od Bagdada.

Današnji napad najnoviji je u nizu napada iz zasjede na američke postrojbe. Otkako su 1. svibnja okončane veće vojne operacije u Iraku, ubijeno je 39 američkih vojnika. Današnji napad je izvršen na isti način kao i gotovo svi drugi napadi na koalicijske snage. Napadači su iz zasjede prvo gađali američke vojnike minobacačima, nakon čega je uslijedilo otvaranje vatre iz lakog oružja. Kao i u više ranijih slučajeva, napad je izvršen blizu grada Ramadi, u području koje nastanjuju uglavnom muslimani suniti. Američko vojno zapovjedništvo je pripisalo odgovornost za najnoviji napad naoružanim skupinama pristaša zbačenog iračkog predsjednika Saddama Husseina.

U međuvremenu, stanovnici Mosula – grada na sjeveru zemlje – navode da su američke snage izvršila napad na jednu kuću, tragajući za Saddamovim sinovima Quesayem i Udayem. Agencija Reuters prenosi izjavu američkog potpukovnika Williama Bishopa da je u napadu u Mosulu zarobljeno više “vrlo značajnih osoba”.

Izaslanstvo novoformiranog iračkog Upravnog vijeća danas će se obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na sjednici na kojoj će se razmatrati izvještaj glavnog tajnika Kofia Annana o stanju u poslijeratnom Iraku. Dan ranije, glavni je tajnik pohvalio stvaranje iračkog Upravnog vijeća, ocjenjujući ga “pozitivnim korakom”.

U Pekingu, irački veleposlanik kojeg je u Kini postavio Saddam Hussein, naoružao se vatrenim oružjem u odbija napustiti zgradu ambasade, iako su mu američke vlasti iz Bagdada naredile da se vrati u zemlju. Drugi po rangu diplomat u misiji - Talal Khudairi – izvješćuje da je ambasador Mowaffaq Alani izbacio ostale diplomate, te se zaključao u zgradi veleposlanstva, prijeteći da će pucati u svakoga tko pokuša ući. Kina je odbila intervenirati, tražeći od iračkih diplomata da sami razriješe problem.

XS
SM
MD
LG