Linkovi

Kako procijeniti obavještajne podatke (21/7/03) - 2003-07-21


Bostonski "Christian Science Monitor", pod naslovom "Obavještajni škripac: Kako procijeniti nove obavještajne podatke", piše da je rasprava u Washingtonu oko toga što su Sjedinjene Države i Britanija znale o iračkom oružju masovnog uništavanja - i kada su to znale - postala toliko usijana i javna da bi mogla uroditi neželjenim posljedicama po narav i uporabljivost budućih obavještajnih operacija.

Kao prvo, otkrivanje specifičnih podataka o Iraku i njihovo detaljno prežvakavanje u medijima, piše Monitor, moglo bi otežati uvjeravanje špijunskih službi drugih zemalja da ubuduće surađuju bilo s američkim ili britanskim obavještajnim službama. U tajnovitom svijetu razmjene špijunskih podataka, malo ih je koji vole nekontrolirani publicitet. Upravo zato, a i da bi se spriječilo da administracija nalikuje na priču o Peći i vuku, ističe bostonski dnevnik, čitavu priču treba pošteno i do dna istražiti kako bi Sjedinjene Države održale - ili povratile - kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

A kad smo već kod kredibiliteta, "New York Times" piše o izvješću unutrašnje kontrole u Ministarstvu pravosuđa koje navodi desetke nedavnih slučajeva u kojima su uposlenici tog ministarstva, kako izgleda, počinili teška kršenja građanskih prava i sloboda, provodeći novi Patriotski zakon, odnosno zakon o borbi protiv terorizma.

Izvješće, koje je Kongresu bilo predočeno prošli tjedan, a javnost ga još nije vidjela, kako piše njujorški list, govori o prvih šest mjeseci ove godine u kojima su se deseci muslimanskih i arapskih useljenika našli na udaru vrlo lošeg tretmana uglavnom svojih čuvara u pritvoru. Neki su bili i pretučeni. Među krivcima, kako je rečeno u spomenutom izvješću, nisu samo djelatnici ovog ministarstva nego i Agencije za borbu protiv droga, FBI-ja, te Službe za useljavanje i naturalizaciju.

I na koncu mali pogled na domaću političku scenu. "Washington Post" piše da, nakon šest mjeseci intenzivne kampanje, devetorica demokratskih pretendenata za predsjedničke izbore slijedeće godine još uvijek nisu iznjedrili jasnog favorita. Upravo onda kada predsjednik Bush počinje izgledati ranjivo, piše Post, demokrati još nemaju strategiju za stvaranje protivnika koji bi mu mogao nauditi na izborima. Usporedbe radi, piše Post, bivši čelnik demokrata u Zastupničkom domu, Richard Gephard, uspio je u drugom tromjesečju sakupiti samo nešto manje od 4 milijuna dolara za predizbornu kampanju, dok je predsjednik Bush u to vrijeme već premašio 30 milijuna. Demokratski se aktivisti tješe da se i ranije dogodilo da u ovo vrijeme još nije bilo čistog favorita za nominaciju stranke.

XS
SM
MD
LG