Linkovi

Kalcij za zdravlje (21/7/03) - 2003-07-21


Kalcij je jedan od najproširenijih kemijskih elemenata na našem planetu i jedan od najvažnijih u ljudskom organizmu, gdje ga, na različite načine, koriste sve stanice, a posebice se očituje kao glavni sastojak kosti, te kao ključni element fiziologije srca, živaca i mišića.

Količina kalcija koju ljudski organizam namiruje prehranom varira s obzirom na dob: djeca do 8 godina trebaju oko 800 miligrama kalcija dnevno, od 9-18 godina 1300 miligrama, odrasle osobe do 50. godine oko 1000 miligrama, a starije od 50 1200 miligrama dnevno. Liječnici, međutim, procjenjuju da Amerikanci u velikom broju ne namiruju te potrebe, a da vjerojatno čak 80 posto žena ne uzima dovoljno kalcija putem prehrane.

Glavni izvori kalcija u prehrani su mlijeko i mliječni proizvodi. Čak i dijetalno mlijeko ili jogurt, koji imaju smanjenu količinu masti, još uvijek imaju dovoljno kalcija da bi tri ili četiri čaše mlijeka zadovoljile dnevne potrebe za tim elementom. Od ostalih prehrambenih proizvoda, kalcij se u većim količinama - ali ne onoliko koliko u mlijeku! - može naći u lešnjacima i bademima, nekim vrstama školjkaša, te konzerviranim ribama, poput sardina ili lososa, posebice ako ih se konzumira s kostima. Za vegetarijance, dobar izvor kalcija je tofu.

Osim kalcija, mlijeko i mliječni proizvodi dobar su izvor i drugih organizmu neophodnih elemenata i spojeva: fosfora, magnezija, kalija, vitamina D, B6 i B12, te proteina. Dodajmo da stručnjaci kažu da ne postoji opasnost od prevelikog unosa kalcija putem prehrane; višak pojedenog kalcija organizam jednostavno odbacuje.

Novija istraživanja pokazuju da, suprotno ranijim tvrdnjama, povećavanje unosa kalcija putem prehrane može pomoći u sprečavanju bubrežnih kamenaca. Ukoliko osoba koja već ima kamenac smanji unos kalcija, ona čini upravo pogrešnu stvar i povećava šanse za nastanak drugog kamenca za 50 posto. Povećan unos kalcija može pomoći i osobama koje drže dijetu za mršavljenje, jer, u suprotnom, - kada ga ima premalo -, organizam stvara hormone koji trebaju očuvati kalcij, a pritom čuvaju i masne stanice.

XS
SM
MD
LG