Linkovi

Ivica Rožić se ne osjeća krivim (21/7/03) - 2003-07-21


Optuženi Gospićanin Ivica Rožić, inače umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske, izjavio da se ne osjeća krivim za optužbe o postavljanju 14 mina-iznenadjenja u kuće Srba-povratnika i ubojstvo pet i ranjavanje 20 osoba u Lici. Ivicu Rožića optužnica tereti da je paklene naprave iznenadjenja postavljao nakon akcije “Oluja” u razdoblju 1996-98. u ličkim selima u okolici Gospića i Udbine.

Rožić je hrvatskoj javnosti poznat iz sudjenja “Gospićkoj skupini”, za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila 1991. godine u Gospiću. U procesu protiv Norca, Oreškovića, Rožića i Grandića nije bilo svjedoka koji bi potvrdili da je Rožić ubijao srpske civile, pa je u ožujku ove godine, zasad nepravomoćno, oslobodjen krivnje.

Međutim, nakon nekoliko tjedana provedenih na slobodi, Rožić je ponovno pritvoren jer je podignuta optužnica za djela podmetanja eksplozivnih naprava. Sudjenje je otpočelo pred Okružnim sudom u Gospiću, ali je zbog anonimnih prijetnji tamošnjem državnom odvjetniku, sudjenje iz Gospića premješteno pred zagrebački Županijski sud. Saslušavši danas optužnicu koja ga tereti za pet ubojstava Rožić je izjavio da se ne osjeća krivim te najavio da će i u ovom postupku, jednako kao i u onom za zločine iz 1991. godine, dokazati da je nevin.

Najteže djelo, opisano u optužnici protiv Rožića, dogodilo se u ličkom selu Krbava. Prilikom radova na njivi mina je ubila starca Dušana Cvijanovića, njegov susjed Djuro Masnikosa bio je teško ranjen i preminuo je nekoliko dana kasnije, a dvije su osobe lakše ranjene. Mine iznenadjenja Srbi povratnici pronalazili su instalirane ispod panjeva u dvorištu, u stogovima sijena, njivama, gnojnicama, ispod kućnih stepenica, u grobljima i na sličnim mjestima za koja bi postavljač procijenio da će ih žrtva sigurno naći.

Žrtve mina iznenadjenja pogibale su na licu mjesta, umirale nekoliko dana po ranjavanju ili ostajale doživotni invalidi. Jedna od usputnih posljedica postavljanja mina iznenadjenja je strah medju srpskim povratnicima u selima oko Gospića, Udbine i Korenice. Sve do 1999. godine, kada je umirovljen osobnom odlukom predsjednika Franje Tudjmana, Rožić je bio profesionalni pripadnik hrvatske vojske i pripadnik vojne obavještajne službe.

U postupku protiv njega biti će saslušano dvadesetak svjedoka, priložena brojna dokumentacija i nalaz psihijatrijskog vještačenja, jer je u ranijem postupku za zločine iz 1991. utvrdjeno da Rožić boluje od post-traumatskog stresa. Sudjenje Rožiću nastavlja se početkom listopada, a nastavak sudjenja čekat će u zagrebačkom pritvoru Remetinec.

XS
SM
MD
LG