Linkovi

'Uran iz Nigera' trese Washington (19/7/03) - 2003-07-19


Predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair u petak su u Washingtonu ponovno iskazali čvrsto uvjerenje da je odluka o pokretanju rata protiv režima Saddama Husseina bila ispravna. No, i dalje se postavljaju pitanja o kvaliteti nekih obavještajnih podataka koji su upotrijebljeni kao dio opravdanja za rušenje režima iračkog diktatora. Koje su moguće posljedice ovog najnovijeg spora koji posljednjih dana dominira američkom političkom scenom?

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, oba su čelnika iskoristila priliku da brane svoju odluku o korištenju vojne sile. U međuvremenu, debata o obavještajnim podacima, koje je predsjednik Bush upotrijebio u svojem govoru o stanju nacije, pretvorila se u Washingtonu u pravu groznicu.

Dužnosnici Bijele kuće priznaju da nisu u jedan predsjednikov govor trebali uvrstiti navode o iračkoj nabavi urana iz Afrike. Središnja obavještajna agencija CIA nije uspjela provjeriti točnost tog navoda, koji se osnivao na britanskim obavještajnim podacima. Premijer Blair je tijekom boravka u Washingtonu ponovno iskazao uvjerenje da je informacija o iračkoj kupnji urana u Nigeru bila točna.

Demokrati tvrde da vladini postupci štete nacionalnoj sigurnosti

Bijela kuća je jučer objavila izvatke iz prošlogodišnje obavještajne analize u kojoj se navodi – kako je rečeno – "uvjerljivi dokazi" da je Saddam Hussein pokušavao obnoviti svoj nuklearni program. U toj je analizi nadalje zaključeno da bi Saddamov Irak, ukoliko bi ga se pustilo na miru, do kraja desetljeća vjerojatno uspio proizvesti nuklearno oružje.

Objavljivanje ovog dokumenta trebalo je utišati aktualnu kontroverzu, koju potiču demokrati u Kongresu. Oni žele znati zbog čega su se navodi o uranu iz Nigera našli u govoru o stanju nacije, iako ga je CIA ranije izbacila iz jednog drugog predsjednikovog govora. Demokrat Richard Durbin, član senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti, kaže: "Sve dok se to pitanje ne riješi, prikupljanjem obavještajnih podataka i njihovo korištenje u ovoj administraciji bit će pod sumnjom. To nije u interesu naše nacionalne sigurnosti, niti u interesu Sjedinjenih Država."

Sabato: Ovaj spor nije mogao početi u težem trenutku

Demokrati u Kongresu, a pogotovo oni demokrati koji imaju predsjedničke ambicije, koriste kontroverzu oko obavještajnih podataka. Sve se češće čuje pitanje – je li predsjednik zavaravao javnost netočnim podacima da bi dobio podršku za rat. Evo što o tome kaže Larry Sabato, politički analitičar koji predaje na Sveučilištu Virginije: "To je vrlo ozbiljna kontroverza, koja dovodi u pitanje sam kredibilitet predsjednika Busha. A upravo mu je kredibilitet uvijek bio jaka strana – a možda u budućnosti više neće biti. Zato mislim da ova situacija za njega ne može biti ozbiljnija. On to mora riješiti."

Drugi analitičari ukazuju da je Bijela kuća rješavanju aktualne kontroverze trebala spretnije pristupiti. Tom DeFrank, šef washingtonskog ureda lista New York Daily News, kaže: "To je jedino slabo mjesto u predsjednikovom vanjskopolitičkom 'oklopu' i demokrati su ga upravo tu napali."

Stručnjaci također upozoravaju da bi nastavljanje smrtonosnih napada na američke snage u Iraku mogli poljuljati povjerenje javnosti u predsjednikovu vanjsku politiku. Larry Sabato smatra da "predsjednikovu situaciju otežava činjenica da se sve ovo zbiva u trenutku kada američki vojnici u Iraku ginu gotovo svakodnevno. Vidimo da počinje gerilski rat, poput onoga u Vijetnamu, a to Amerikance navodi na pitanje – što uopće radimo u Iraku."

DeFrank: Javnost se u ovakvim vremenima uvijek okuplja oko predsjednika

Larry Sabato ukazuje, međutim, da bi predsjedniku ponovno moglo krenuti dobro, ukoliko se stanje u Iraku popravi: "Saddam Hussein mogao bi biti uhvaćen. Njegovi bi sinovi mogli biti uhvaćeni. Naša vojska mogla bi uspostaviti zadovoljavajuću sigurnost. U takvom slučaju, kontroverza oko urana iz Nigera vjerojatno će biti zaboravljena."

Neki analitičari ne vjeruju da će demokrati uspjeti predsjedniku oduzeti prednost koju uživa u javnosti kada se radi o nacionalnoj sigurnosti. Predsjednik Bush je posebno povjerenje Amerikanaca stekao svojim postupcima nakon terorističkih napada na New York i Washington. To vjeruje i Tom DeFrank. "Mislim da nema smisla predsjednika napadati na pitanjima nacionalne sigurnosti, jer se javnost u ovakvim vremenima u uvijek okuplja oko predsjednika. Mislim da Amerikanci u velikoj većini podržavaju njegovu odluku o ratu protiv Iraka. Kontroverza oko obavještajnih podataka vjerojatno nije utjecala na to kako američka javnost doživljava predsjednika i njegovo čelništvo kada se radi o Iraku."

Najnovija anketa koju je provela organizacija Zogby International pokazala je da predsjednika trenutno podržava 53 posto Amerikanaca – odnosno, pet posto manje nego prije mjesec dana. Druge ankete također pokazuju da je javnosti sve zabrinutija situacijom u Iraku i neriješenim pitanjem spornih obavještajnih podataka o iračkim vojnim potencijalima.

XS
SM
MD
LG