Linkovi

Američko-britanska solidarnost u sjeni sve snažnijih kritika u vezi s Irakom (18/7/03) - 2003-07-18


Predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair – koji su se jučer sastali u Bijeloj kući – ponovno su, u snažno formuliranim izjavama, branili odluku da se vojnom silom zbaci režim Saddama Husseina. Posljednjih tjedana i u Americi i u Britaniji sve su jače kritike obje vlade zbog toga što su navodno manipulirale obavještanim podacima, kako bi opravdale rat protiv Iraka.

Sastanak je održan u teškom trenutku za oba državnika. Kritičari Georgea Busha i Tonyja Blaira dovode u pitanje kvalitetu dokaza o postojanju iračkog biološkog i kemijskog naoružanja, kao i visoku cijenu poslijeratne mirovne misije u toj zemlji. Predsjednik Bush je izjavio da je odluka da se krene protiv Saddama Husseina bila dobra.

Blair: Svaki odgovorni čelnik postupio bi poput nas

"Saddam je bio poznat po nasilju i agresiji. Da smo računali na njegovu razložnost ili samoobuzdavanje, bilo bi to prilično neoprezno s naše strane. Ja kao predsjednik ne smijem stavljati životi naših građana u opasnost, pretpostavljajući da će opasni neprijatelj postupati razložno i s dobrom voljom" - rekao je američki predsjednik.

Slično je govorio i britanski premijer. “Od 11. rujna 2001. naša se stvarnost prilično promijenila – rekao je Tony Blair. "Kad ste na čelu neke zemlje, kao što smo nas dvojica, onda ne možete ignorirati prijetnju poput ove... U slučaju terorističke prijetnje i oružja za masovno uništavanje, svaki bi odgovorni političar postupio onako kao što smo mi postupili."

Premijer Blair je izjavio da stoji iza obavještajnih podataka o navodnom iračkom pokušaju nabave urana u Africi.

Bush: Dokaze o iračkom oružju dat ćemo kad oni budu pronađeni

Predsjednik Bush je u jednom govoru u siječnju spomenuo ovaj podatak, koji se kasnije pokazao netočnim. Upitan da li se osjeća odgovornim za to što je naveo očigledno neistinit podatak, gospodin Bush je izjavio da je on odgovoran za odluku o početku vojnih operacija protiv Iraka.

“I naši obavještajni podaci, i britanski obavještajni podaci ukazivali su na činjenicu da Saddam Hussein predstavlja prijetnju” – rekao je američki predsjednik. Gospodin Bush i dalje smatra da je režim Saddama Husseina posjedovao kemijsko i biološko naoružanje te da je planirao proizvodnju nuklearnog naoružanja. Međutim do sada takvo oružje u Iraku nije pronađeno.

Predsjednik George Bush je rekao da skeptici moraju znati da će “za neke od odgovora na njihova pitanja trebati vremena.” "Dat ćemo informacije o tom oružju kad ih pronađemo. Time ćemo prekinuti sve spekulacije. O tome se može raspravlajti cijeli dan, no u jednom će se trenutku istina ipak saznati."

Jedan od britanskih prioriteta - sudbina Britanaca zatočenih u Guantanamu

Dva su čelnika iskazali snažnu solidarnost. Razlika između Britanije i Amerike bila je očita jedino glede pitanja dvojice britanskih državljana koji su zatvoreni u bazi Guantanamo, nakon što su prije više od godinu i pol zarobljeni u Afganistanu, jer su se borili na strani talibana. U Britaniji su sve glasniji zahtjevi da se ta dvojica vrate u zemlju, te da im se tamo sudi, ako za to postoje pravni temelji.

Američki je predsjednik navijestio da je spreman o tom pitanju razgovarati s premijerom Blarom, koji je pak sa svoje strane rekao da je to jedan od prioriteta njegove vlade.

XS
SM
MD
LG