Linkovi

Treba li Washingtonu međunarodna pomoć u Iraku? (17/7/03) - 2003-07-17


Problemi okupacije u Iraku ovih su dana glavna tema u američkom tisku. Uz kontroverzu oko upitnih obavještajnih podataka, upotrijebljenih kao razlog za odlazak u rat, sve se češće piše i o mogućem angažmanu međunarodne zajednice u Iraku.

Pod naslovom "Pomoć za Irak", "Chicago Tribune" u uredničkom komentaru danas ocjenjuje: "Bez obzira kako ga zvali, rat u Iraku nikako nije gotov…Iako jačanje nasilja nije pokolebalo Amerikance u uvjerenju da je rat bio opravdan, mnogi počinju dovoditi u pitanje unilateralnu strategiju administracije za obnovu Iraka."

U komentaru se nadalje kaže: "Trenutna potreba za međunarodnom pomoći daleko nadilazi želju Washingtona da upravlja svakim detaljem obnove…a, ta se pomoć može dobiti samo većim angažiranjem Ujedinjenih naroda." "Tribune" podsjeća da bi međunarodna zajednica mogla znatno pomoći u jačanju sigurnosti u Iraku, pogotovo kroz mirovne snage iz muslimanskih zemalja, te u obnovi te zemlje – kroz financijsku pomoć, koju nude neke europske zemlje".

B: Internacionaliziranje obnove Iraka zagovara i bivši američki izaslanik za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo James Dobbins. U tekstu u današnjem "Los Angeles Timesu", gospodin Dobbins ističe da su ranije američke intervencije pokazale da teret obnove Iraka treba podijeliti sa svijetom. U obnovi te zemlje treba, piše veleposlanik Dobbins, upotrijebiti pouke iz prethodnih misija, kao što je bila misija u BiH, koja je pokazala "da se izbori mogu održati prerano, ali i prekasno".

Sjedinjene Države sada snose preko 90 posto troškova osiguravanja i obnove Iraka – podsjeća veleposlanik Dobbins, ističući da Sjedinjene Države moraju pristati na podjelu vlasti, kao što su to učinile na Kosovu, u BiH i čak u Afganistanu. "Moramo dovoljan dio vlasti predati NATO-u, Svjetskoj banci i Ujedinjenim narodima da bi i druge zemlje imale udjela u obnovi Iraka” – piše James Dobbins u "Los Angeles Timesu".

A pred današnji govor britanskog premijera Tonya Blaira u Kongresu i njegov sastanak s predsjednikom Bushom, bostonski "Christian Science Monitor" donosi tekst britanskog komentatora Brendana O'Neilla, koji piše da prijateljstvo u odnosima Bush-Blair nije vidljivo i na terenu u Iraku. Britanske i američke snage već su se od početka sporile, a sada se navodni "saveznici" ne mogu dogovoriti kome obnova ide bolje. Disparitet između "zajedničke predanosti" Busha i Blaira obnovi Iraka i sporova na terenu odražava neugodnu činjenicu o iračkom ratu – izgledao je dobro na papiru, ali je realnost do sada bila daleko ružnija i složenija – piše britanski komentator O'Neill u "Christian Science Monitoru".

XS
SM
MD
LG