Linkovi

Blair: 'Rat protiv Saddama je bio opravdan' (18/7/03) - 2003-07-17


Britanski premijer Tony Blair je jučer održao govor u Kongresu Sjedinjenih Država. U prilično emocionalnom govoru, na zajedničkoj sjednici Zastupničkog doma i Senata, gospodin Blair je rekao da će “povijest oprostiti Sjedinjenim Državama i Britaniji ako u Iraku na kraju ipak ne bude pronađeno oružje za masovno uništavanje.” Govor britanskog premijera dolazi u trenutku kada se – u obje zemlje - sve glasnije čuju kritike u vezi upitnog korištenja obavještajnih materijala o iračkom vojnom arsenalu, a posebno nuklearnom programu Bagdada.

Kako s Capitol Hilla javlja Deborah Tate, premijer Blair je u Kongresu Sjedinjenih Država izjavio da je rat protiv režima Saddama Husseina bio opravdan, čak ako se i ne nađe oružje za masovno uništavanje. "Čak i da nismo bili u pravu, ipak smo uništili režim koji je bio prijetnja, koji je – ako ništa drugo – uzrokovao ogromne ljudske patnje i krvoprolića. To će nam povijest, uvjeren, sam, oprostiti."

S druge strane, povijest Americi i Britaniji ne bi oprostila pasivno toleriranje režima Saddama Husseina - rekao je gospodin Blair.

"Ispunit ćemo obećanje dano iračkom narodu"

Neposredno pred rat, predsjednik George Bush i premijer Tony Blair u niz navrata su izjavili da je iračko oružje za masovno uništavanje glavni razlog za akciju protiv režima Saddama Husseina. Međutim, kemijsko i biološko oružje u Iraku još nije pronađeno, više od tri mjeseca nakon apda režima Saddama Husseina. I američki predsjednik i britanski premijer kritizirani su zbog navodnog manipuliranja obavještajnim informacijama, kako bi opravdali invaziju Iraka.

I George Bush i Tony Blair odlučno odbacuju ove optužbe.

Govor premijera Tonyja Blaira u Kongresu Sjedinjenih Država bio je prvi govor jednog britanskog premijera na Capitol Hillu od 1985. godine, kada se Zastupničkom domu i Senatu obratila Margaret Thatcher.

Tony Blair je u svom govoru rekao i da će Britanija i Sjedinjene Države ostati u Iraku sve dok se ne obavi misija zbog koje su američki i britanski vojnici i došli u Irak. "Iračanima smo obećali demokratsku vlast. To ćemo obećanje i ispuniti" - rekao je u govoru članovima Kongresa Tony Blair.

"Nemojte napuštati Europu, surađujte s njom"

Britanskom je premijeru u Kongresu priređen vrlo srdačan doček. Njegov je govor u niz navrata bio prekidan aplauzom i ovacijama – što mu se posljednjih mjeseci rijetko događalo u vlastitom parlamentu.

Mnogi američki kongresmeni i senatori za Tonyja Blaira kažu da je “hrabar političar”, jer je stao na stranu Sjedinjenih Država iako rat u Iraku nije bio osobito popularan među Britancima. Mnogi u njegovoj zemlji smatraju ga previše bliskim vladi Bijeloj kući, nazivajući ga čak “Bushovom pudlicom”.

U želji da pokaže kako su te kritike netočne, premijer Blair je na Capitol Hillu izrekao i niz blažih kritika na račun vlade predsjednika Busha. Primjerice, pozvao je Washington da ne bude zlopamtilo kada se radi o protivljenju ratu u Iraku, od strane tradicionalnih europskih saveznika. “Nemojte napustiti Europu. Surađujte s njom” – pozvao je američke zakonodavce gospodin Blair.

"Amerika treba slušati što svijet misli"

Govorio je također i o opasnost globalnog zatopljavanja, putem visoke emisije takozvanih stakleničkih plinova. Američka se vlada prije dvije godine povukla iz primjene Sporazuma iz Kyota, koji propisuje mjere za borbu protiv globalnog zatopljavanja, što su kritizirali mnogi američki saveznici. Premijer Blair je u svom govoru izjavio da se “promjene u klimi, postupno nestajanje šuma, kao i nestajanje prirodnih resursa ne smiju ignorirati.”

"Možda se ova tema čini vrlo udaljenom od problema kao što su terorizam i oružje za masovno uništavanje. Međutim, svjetska će se sigurnost zaštititi jedino ako zadobijemo povjerenje i podršku svjetske javnosti. Zbog toga, Amerika – u ulozi globalnog predvodnika - treba i slušati što svijet misli" - izjavio je britanski premijer.

Gospodin Blair je također rekao da Sjedinjene Države trebaju ostati angažirane u mirovnim naporima na Srednjem istoku, jer je to važno za borbu protiv globalnog terorizma. Zastupnički dom odlučio je britanskom premijeru dodijeliti Zlatno odličje Kongresa Sjedinjenih Država, za njegovu podršku Sjedinjenim Državama. Odličje će britanskom premijeru biti dodjeljeno naknadno, jer sama medalja još nije izrađena.

XS
SM
MD
LG