Linkovi

Do 2008. još bilijun i 900 milijardi dolara duga savezne vlade SAD (16/7/03) - 2003-07-16


Jutrošnja izdanja američkih listova prepuna su izvješća i komentara o novim procjenama proračunskog deficita američke vlade u ovoj godini. Pažnju privlače i neke dugoročnije brojke o kojima izvješćuje "Washington Post". Savezna će vlada u sljedećih pet godina nagomilati još bilijun i 900 milijardi duga, a do 2008. godine će imati godišnji deficit od 226 milijardi dolara. Dakle, dugo nakon što će, prema ekonomistima Bijele kuće, nestati troškovi sadašnjeg rata, a i ekonomija se oporaviti. To su službene procjene Bijele kuće.

Washingtonski list podsjeća da je prošlogodišnji proračunski deficit iznosio 158 milijardi dolara, ali, isto tako piše da će sljedeće godine deficit iznositi 475 milijardi dolara čak i bez dodatnih troškova okupacije Iraka. Što se reakcija tiče, Post, između ostalih, citira riječi demokratskog senatora Josepha Liebermana, inače jednog od pretendenata na demokratsku kandidaturu za predsjedničke izbore slijedeće godine: "Jednako uznemiravajuća kao i sama vijest o rekordnom deficitu jest reakcija Bijele kuće. Predsjednik Bush ponavlja dvije opasne navike - zavarava američki narod i prebacuje na druge odgovornost za svoje pogreške. Svatko zna da su za ove deficite najviše krivi nepoštena, nepriuštiva i neučinkovita smanjenja poreza predsjednika Busha," citira riječi senatora Liebermana list "Washington Post".

Sa stranica "New York Timesa" dvije vijesti. Prva govori o rezultatima do sada najveće studije o rezistenciji na lijekove protiv AIDS-a, koji će danas biti objavljeni na konferenciji u Parizu. Prema toj studiji, oko deset posto svih novozaraženih pacijenata u Europi inficirano je sojevima virusa HIV koji su rezistentni na sadašnje lijekove. Osim što ti nalazi naglašavaju hitnost stvaranja potpuno nove generacije lijekova protiv AIDS-a, oni, isto tako, ukazuju da se mnogi pacijenti koji primaju terapiju vraćaju riskantnim seksualnim odnosima ili dijeljenju igala s drugim korisnicima intravenoznih droga.

I još jedna vijest sa stranica Timesa: posada svemirskog raketoplana Columbia živjela je još barem minutu nakon što se letjelica već raspala. Tako se da zaključiti na osnovu bilježenja jednog sustava senzora iz same kabine koji su još radili kada se Columbia već raspala. Stručnjaci sada priznaju, piše Times, da je kabina za posadu najčvršći dio letjelice, koji se posljednji raspao. Times podsjeća da je i u nesreći raketoplana Challenger posada u kabini isprva preživjela inicijalnu eksploziju.

XS
SM
MD
LG