Linkovi

'Uran-gate' dominira američkim tiskom (16/7/03) - 2003-07-16


Gotovo svi vodeći američki dnevni listovi i danas pišu o kontroverzi oko navodne iračke kupovine nuklearnog materijala u Africi. O ovom upitnom objavještajnom podatku, koji se našao u predsjednikovom govoru, u Senatu je svjedočio direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet. No, evo što o uranu iz Nigera mogu danas u svojem tisku pročitati Amerikanci.

"Washington Post" u svojem uredničkom komentaru upozorava čitatelje "da treba pričekati činjenice" oko predsjednikovog korištenja upitne tvrdnje da je Irak pokušao nabaviti uran iz Nigera za svoj nuklearni program. "Pretjerane kritike koje je izazvalo ovo sekundarno pitanje odražavaju zabrinjavajuću neizvjesnost oko sudbine iračkog oružja za masovno uništavanje…ali i sve veću zabrinutost oko tijeka američke okupacije u Iraku", piše "Post".

Na stranicama "Posta" oglašavaju se i dva komentatora, od kojih se jedan upozorava da, kada se radi o Iraku, ključna riječ postaje – kompetentnost. Odjeci kontroverze oko urana – kaže se u komentaru – trebali bi poslužiti administraciji kao upozorenje da predsjednik treba Amerikance ponovno uvjeriti da zna što želi ostvariti u Iraku i da je taj cilj dostižan u nekom razumnom vremenskom roku.

Dva komentara o uranu iz Nigera objavljuje danas i "Los Angeles Times". U jednom kolumnistica Arianna Huffington piše: "Bijela kuća kao da ne shvaća da, kada šalje američke vojnike u smrt, mora to opravdati istinitim razlozima." Ona nadalje uspoređuje najnoviju aferu s Watergateom. "Watergate je izbio zbog napora da se Nixonu osigura još jedna izborna pobjeda. Zbog njega nitko nije umro. No zbog "uran-gatea", više od 200 američkih vojnika je ubijeno, a tisuće su ih ranjene da bi se svijet oslobodio neposredne prijetnje koja to nije bila."

U drugom komentaru u losanđeleskom dnevniku Max Boot iz Vijeća za međunarodne odnose podsjeća da je i predsjednik Clinton svojedobno naredio bombardiranje farmaceutske tvornice u Sudanu na temelju kasnije diskreditiranih obavještajnih podataka. Demokrati su mu tada pritrčali u pomoć, a danas, politički oportuno, napadaju predsjednika Busha zbog šesnaest riječi iz njegovog govora, koje nisu ni poslužile kao casus beli protiv Iraka – piše Max Boot u "Los Angeles Timesu".

"Boston Globe" danas objavljuje komentar pod naslovom "Tisak daje predsjedniku odriješene ruke u njegovim lažima". Autor teksta, Globeov kolumnist Robert Kuttner, kritizira američki tisak zbog "podilaženja predsjedniku". "Tisak to čini dijelom i zbog izloženosti Amerike terorizmu, koju Bushovi suradnici besramno iskorištavaju….Čak i Bushevi najoštriji kritičari teško tiskaju riječi: "Predsjednik laže…No, posao je novinara da istražuje pokušaje vlasti da zavara javnost – piše Robert Kuttner u "Boston Globeu".

U "Washington Timesu" bivši dužnosnik Reaganove administracije John Roberts ocjenjuje da CIA nema dovoljno kapaciteta i resursa za svoj rad. Navodna politizacija CIA-e je lažni skandal. Pravi je skandal činjenica da su američke obavještajne službe u tako lošem stanju da su nam najbolji izvori podataka irački iseljenici i strani obavještajci," piše autor komentara u "Washington Timesu.”

XS
SM
MD
LG