Linkovi

Japanci pokušavaju klonirati mamuta (17/7/03) - 2003-07-16


Japanski znanstvenici pokušat će klonirati mamuta uz pomoć prethistorijskih molekula DNK.

Genetičari s nekoliko japanskih sveučilišta počeli su analizirati uzorke koštane srži, kože i mišićnog tkiva, prikupljenih sa smrznutog tijela mamuta, starog 20 tisuća godina, koji je u kolovozu prošle godine otkriven u sibirskoj tundri. Znanstvenici moraju prvo utvrditi pripadaju li uzorci doista mamutu, a zatim moraju otkriti je li DNK u stanicama tkiva mamuta dovoljno dobro očuvana da bi se mogla sama replicirati.

Prema riječima dr. Yoshihiko Hosoi, profesorice genetike s japanskog sveučilišta Kinki u prefekturi Wakayama, znanstvenici će uskoro početi raditi na sekvencioniranju genetskog materijala mamuta, što će im pomoći da otkriju je li mamut blizak rođak današnjeg slona. Ukoliko se utvrdi srodnost, znanstvenici će moći upotrijebiti ženku slona za inkubiranje kloniranog mamuta.

Mamuti su živjeli u pleistocenu, odnosno, u ledenom dobu. Fosilni ostaci ovih prethistorijskih životinja pronađeni su diljem Sjeverne Amerike i Euroazije. Izumrli su prije oko 13.000 godina zbog ljudskog lova.

XS
SM
MD
LG