Linkovi

Mandela: Broj umrlih od AIDS-a je 'travestija ljudskih prava globalnih razmjera' (15/7/03) - 2003-07-14


Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela ljutito je borbu protiv AIDS-a diljem svijeta okarakterizirao potpunim promašajem. U nastavku međunarodne konferencije o AIDS-u, u Parizu, gospodin Mandela je izazvao europske čelnike da ulože u borbu protiv te bolesti isto onoliko financijskih sredstava koliko i Sjedinjene Države.

Bivši predsjednik Južne Afrike podigao je dvoranu na noge ustvrdivši da je broj umrlih, posebice u zemljama u razvoju, 'travestija ljudskih prava globalnih razmjera'. Gospodin Mandela je uputio pohvale Sjedinjenim Državama i predsjedniku Bushu zbog plana da izdvoji 15 milijardi dolara u borbu protiv AIDS-a u Africi i na Karibima, tijekom slijedećih pet godina. On je rekao da bi Europska Unija, uzevši u obzir veličinu njezine zbirne ekonomije, trebala izdvojiti isto toliko ili još i više.

Glasnogovornik Unije izjavio je agenciji Reuters da je 15 zemalja članica Europske Unije već obećalo dvije milijarde i 300 milijuna dolara Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, te da ne treba očekivati neka nova izdvajanja.

Četverodnevnoj konferenciji u Parizu prisustvuje oko pet tisuća liječnika, znanstvenika i javnozdravstvenih stručnjaka. Mnogi su pozvali da se oboljelima od AIDS-a i zaraženima virusom HIV, - i u zemljama u razvoju i u industrijskim zemljama -, omogući bolji dostup novim lijekovima protiv te bolesti. Stručnjaci kažu da je virus HIV, uzročnik AIDS-a, zarazio više od 60 milijuna ljudi otkako je identificiran 1983. godine. Više od 20 milijuna žrtava je u međuvremenu umrlo.

XS
SM
MD
LG