Linkovi

U Parizu počinje znanstveni skup o AIDS-u (13/7/03) - 2003-07-12


Konferencija okuplja oko šest tisuća sudionika, koji će se upoznati s najnovijim laboratorijskim i kliničkim istraživanjima u pokušaju da se obuzda pandemija u svijetu gdje je oboljelo više od 40 milijuna ljudi. Skup će se odvijati pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge za AIDS i Francuske nacionalne agencije za istraživanje AIDS-a. Direktor francuske agencije i predsjedatelj konferencije Michel Kazatchkine kaže da su upravo znanstvenici koji se bave AIDS-om željeli da se održi takav skup.

"Za takvom je konferencijom, po mišljenju Međunarodne udruge za AIDS, postojala potreba. Velike međunarodne konferencije, koje se održavaju svake dvije godine, sada su više orijentirane prema promidžbi i aktivizmu. Znanstvena zajednica je smatrala da postoji potreba za specifičnim forumom na kojemu bi se okupili znanstvenici koji se bave temeljnim znanstvenim i kliničkim istraživanjima AIDS-a."

Dr. Kazatchkine kaže da će konferencija donijeti čitav niz novih informacija o liječenju infekcije virusom HIV, smanjenju prenošenja zaraze s majke na dijete u zemljama u razvoju, načinima umnažanja virusa u ljudskom organizmu, te njegovom širenju kroz populaciju. Predsjednik Međunarodne udruge za AIDS Josep Lange kaže da gotovo 30 posto sudionika skupa, kao i velik dio istraživanja, dolazi iz zemalja u razvoju.

"To upravo i čini ovu konferenciju toliko posebnom. Ukoliko pogledamo znanstvena izvješća na konferenciji, vidimo da ih je 37 posto iz Afrike, što je jedinstveno, ali isto tako i pravodobno, s obzirom na trenutnu veliku aktivnost na planu povećavanja dostupnosti lijekova protiv AIDS-a u zemljama u razvoju."

Novost koju donosi pariška konferencija o AIDS-u su rasprave o trenutnim kontroverzama u istraživanjima. Jesu li spolni odnosi vodeći uzrok prijenosa zaraze? Na koji način dugotrajno liječenje od zaraze virusom HIV utječe na rizik obolijevanja od srčanih bolesti? Je li povremeno prekidanje terapije za pacijenta dobro ili loše? Vodeći stručnjak američke vlade Anthony Fauci priznaje da bi rasprave inicijalno mogle dovesti do više pitanja nego odgovora.

Rasprave će koristiti za osvjetljavanje posebnih područja na kojima postoje neslaganja, možda i za bolje informiranje budućih istraživanja kako bi se odgovorilo na ta pitanja. Mislim da će rasprave više služiti za točno izlučivanje značaja razlika u stavovima, u smislu možemo li nekim budućim studijama razriješiti te razlike.

Među glavnim govornicima na pariškoj konferenciji o AIDS-u bit će i bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, koji će govoriti o širenju liječenja u siromašnim zemljama. Bivši brazilski predsjednik Fernando Henrique Cardoso govorit će o fantastičnom uspjehu njegove zemlje u borbi protiv AIDS-a.

XS
SM
MD
LG