Linkovi

Demokrati u ofenzivi (12/7/03) - 2003-07-12


Učestali napadi na američke vojnike u Iraku i rastuća kontroverza oko korištenja obavještajnih podataka za opravdavanje rata protiv Iraka naveli su oporbene demokrate da počnu oštrije kritizirati vanjskopolitičke odluke predsjednika Busha. Kako javlja Jim Malone, demokrati smatraju da im se ukazala prilika da napadnu predsjednika upravo na polju na kojem uživa jaku podršku javnosti.

Atmosfera u Washingtonu se posljednjih dana prilično promijenila. Zbog velike podrške javnosti za vanjsku politiku predsjednika Busha, demokrati su se sve donedavno susprezali od kritika. No, žrtava među američkim vojnicima u Iraku sve je više. Osim toga, Bijela kuća je prije nekoliko dana priznala da su u ključnom predsjednikovom govoru, u siječnju, upotrijebljeni netočni obavještajni podaci, kako bi se opravdala predstojeća akcija u Iraku.

Kerry: Osobna taština je često prepreka u donošenju poštenih odluka

To je sve navelo demokrate da krenu u ofenzivu. Evo što je izjavio senator iz Massachusettsa Ted Kennedy: "Brine me činjenica da naši vojnici, pripadnici najbolje uvježbane vojske na svijetu, služe kao policajci u zemlji koja sve više nalikuje streljani."

Demokrati, koji su se kandidirali za predsjedničku nominaciju stranke, također su se ubrzo uključili u ovaj prijepor. Senator iz Massachusettsa John Kerrey podržao je vladu kad je trebalo odlučiti treba li ići u rat protiv Saddama Husseina. No danas, John Kerry kritizira poslijeratnu strategiju u Iraku ovim riječima: "Davno sam naučio u Vijetnamu što se događa kada se osobni ponos ispriječi donošenju poštenih odluka."

Zabrinuti nisu samo demokrati. Republikanski senator John McCain nedavno je upozorio ministra obrane Donalda Rumsfelda: "Problem leži u tome da građani nisu sigurni kakva je budućnost našeg angažmana u Iraku. Uvjeren sam da ćete, kada Amerikancima iznesete plan za poslijerati Irak, dobiti njihovu premoćnu podršku."

Cook: Vanjska politika je još uvijek predsjednikova jača strana

Predsjednik Bush također je govorio o Iraku, tijekom svojeg puta po Africi. "Nema sumnje da u Iraku imamo problema sa sigurnošću. To ćemo morati rješavati na razini pojedinca. Moramo ostati oštri" - rekao je američki predsjednik.

Dužnosnici administracije priznaju da bi američke snage duže vrijeme mogle ostati u Iraku. U međuvremenu, predsjednikova popularnost i dalje je prilično jaka. Prema najnovijim anketama, podržava ga oko 60 posto Amerikanaca. No, ankete također pokazuju da javnost ima sve manje povjerenja u vođenje američku ulogu u poslijeratnom Iraku.

Politički analitičar Charles Cook kažu da su demokrati sada, po prvi puta nakon dugo vremena, dobili priliku za napad: "Vanjska je politika još uvijek predsjednikova jača strana. Ipak, nije teško zamisliti da bi se to do predsjedničkih izbora u studenom sljedeće godine moglo znatno promijeniti. Zato mislim da je sadašnja situacija prilično komplicirana."

Rothenberg: Cilj demokrata - neutralizirati pitanje nacionalne sigurnosti

Ankete također pokazuju da je predsjednikova najslabija točka rješavanje gospodarskih problema. Analitičar Stuart Rothenberg vjeruje da će demokrati u predizbornoj utrci stavljati naglasak upravo na gospodarska pitanja, te da će istovremeno napadati predsjednikovu vanjsku politiku:

"Demokrati ne moraju uvjeriti glasače da bi bili bolji od predsjednika u vođenju nacionalne sigurnosti. U tome ne bi ni uspjeli, no ipak mogu pokušati neutralizirati to pitanje kako ono ne bi bilo glavna tema predizborne kampanje."

Republikanski politički stratezi, pak, vjeruju da će trebati daleko više od aktualne kontroverze oko Iraka da bi se smanjilo povjerenje javnosti u predsjednika Busha. Ipak, najnovija anketa koju je proveo centar Pew pokazuje da samo 23 posto ispitanika vjeruje da vojne operacije u Iraku "idu dobro". U travnju je takav stav imalo 61 posto ispitanika. Prema anketi centra Pew, 66 posto ispitanika još uvijek podržava znatni američki angažman u obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG