Linkovi

Demokrati pozivaju na istragu u vezi s iračkim vojnim arsenalom (11/7/03) - 2003-07-10


Demokrati u Kongresu Sjedinjenih Država traže da se pokrene javna istraga koja bi trebala utvrditi je li vlada predsjednika Georgea Busha preuveličala značaj obavještajnih podataka o iračkom vojnom arsenalu, kako bi opravdala stupanje u rat protiv režima Saddama Husseina. Ovaj zahtjev zastupnika iz Demokratske stranke dolazi nakon što je Bijela kuća priznala da je predsjednik, u siječanjskom govoru o Stanju nacije, nenamjerno koristio neke netočne podatke o navodnoj iračkoj nabavi uranija u Africi.

Bijela kuća je prije nekoliko dana objavila priopćenje u kojem se kaže da je predsjednikova izjava iz siječnja, o navodnoj iračkoj kupnji urana od afričke države Niger, bila temeljena na obavještajnim podacima iz dokumenta za kojeg se naknadno ustanovilo da je krivotvoren.

Demokrati traže istragu zbog netočnih obavještajnih informacija

Ovakvo – inače prilično rijetko – vladino priznanje nagnalo je demokrate da zatraže provođenje šire kongresne istrage, koja bi trebala utvrditi na kakvim je obavještajnim informacijama vlada temeljila svoje odluke o invaziji Iraka. Čelnik demokrata u Senatu Sjedinjenih Država, Tom Daschle, je u vezi s tim rekao: "Tražimo istragu zbog toga što smo svjesni da su nam bile dane netočne informacije. Ta činjenica zahtjeva da se provede puna istraga."

Na nedavnom svjedočenju u senatskom Odboru za oružane snage, jedan je demokratski senator upitao ministra obrane Donalda Rumsfelda kako to da je vladi trebalo tako dugo da prizna da je baratala s netočnim informacijama. “Na to vam ne mogu dati dobar odgovor. Međutim, činjenica jest da se obavještajni podaci, pogotovo detalji, s vremena na vrijeme mijenjanju. Ta me činjenica nije šokirala” – odgovorio je ministar obrane.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je dodao da su izvješća obavještajnih službi, koja su prethodila ratu protiv Iraka, općenito gledano, bila vrlo dobra.

Predsjednik Bush je isto tako izrazio uvjerenje da je odluka o invaziji Iraka bila ispravna: "Uopće nema sumnje da je Saddam Hussein predstavljao prijetnju svjetskom miru. Sjedinjene Države i saveznici ispravno su postupili kada su ga uklonili s vlasti."

Quinlan: Amerikance najviše zanima uspjeh obnove Iraka

Predsjednik je neposredno pred rat u više navrata izjavio da je glavni razlog napadu – činjenica da Saddam Hussein posjeduje biološko i kemijsko naoružanje. No, tri mjeseca nakon pada iračkog diktatora to oružje nije pronađeno.

Pristaše predsjednika Busha tvrde da američkoj javnosti ova činjenica nije toliko važna. “Javnost je svjesna da je Saddam predstavljao prijetnju Americi. Radilo se jednostavno o gangsteru koji je bio na čelu vrlo važne zemlje na Srednjem istoku, koji sada više nije na vlasti. Amerikanci smatraju da je dobro da on nije više na vlasti” – kaže Clifford May, bivši glasnogovornik Republikanske stranke.

S tim se – što možda iznenađuje – slažu i neki demokrati. Politički konzultant Al Quinlan kaže da javnost više zanima obnova Iraka, a ne je li Irak posjedovao kemijsko i biološko naoružanje. "Glavno pitanje koje zanima Amerikance je uspješna obnova Iraka, tijek poslije-ratne američke misije, a ne je li pronađeno oružje za masovno uništavanje. Zbog toga mediji niti ne izvještavaju toliko mnogo o potrazi za tim oružjem."

Cook: Podrška poslijeratnoj američkoj misiji u Iraku slabi

Politički analitičar Charles Cook smatra da najveći rizik po vladu predstavlja činjenica da u Iraku i dalje ima američkih žrtava: "Mislim da činjenica što nije pronađeno oružje za masovno uništavanje za predsjednika ne predstavlja ogroman problem. Podrška ratu protiv Iraka u javnosti ne slabi. Međutim, procjena javnosti o uspjehu poslije-ratne američke misije u Iraku je niža nego što je bila. I mogla bi biti još niža, a to bi za Bijelu kuću mogao biti problem."

Očito je da se činjenica da u Iraku nije pronađeno biološko i kemijsko naoružanje drugačije doživljava u Americi, a drugačije u Britaniji – gdje je premijer Tony Blair podvrgnut vrlo oštrim kritikama - i u javnosti i u parlamentu - kaže Charles Cook, neovisni politički analitičar iz Washingtona.

XS
SM
MD
LG