Linkovi

Uskoro izravna američka pomoć Palestinskoj  Upravi (9/7/03) - 2003-07-09


"Washington Post" piše da je Bijela kuća odlučila osigurati izravnu financijsku pomoć Palestinskoj Upravi za plaćanje različitih socijalnih službi. Ova je odluka ogromna promjena u američkoj politici, tako da će inicijalnih 20 milijuna dolara u stvari imati znatno veću simboličku od financijske vrijednosti. U prošlosti i same su američke administracije, a i ograničenja koja je nalagao Kongres, omogućavala samo posredno davanje pomoći Palestincima - uglavnom putem Ujedinjenih naroda i nevladinih organizacija.

Dužnosnici administracije, tražeći od Kongresa dopuštenje za davanje izravne pomoći, naglašavaju da novce treba dati što hitnije kako bi se ojačao položaj palestinskog premijera Mahmouda Abbasa. Novci bi bili dani izravno palestinskom ministarstvu financija, kojemu je na čelu Sallam Fayyad, negdašnji dužnosnik u Međunardnom monetarnom fondu, koji je svojim reformama pridobio poštovanje i Zapadnih zemalja i Izraela.

A, što se tiče predsjednika Busha, najnovije ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da američka javnost postaje sve razočaranija njegovim učinkom na planu preokretanja lošeg gospodarskog stanja. To razočaranje, međutim, ne pretače se u korist niti za jednog predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. O predsjedniku se pozitivno izrazilo 60 posto ispitanika, za razliku od 74 posto koliko ih je bilo sretno s njim 9. travnja, kada su u Bagdadu rušeni kipovi Saddama Husseina.

Svakodnevno nasilje u Iraku, a nakon što je predsjednik objavio kraj većih vojnih operacija, isto se tako snažno odražava na raspoloženje američke javnosti - samo ih 23 posto smatra da se stvari u Iraku razvijaju dobro. Sredinom travnja tako je mislilo 61 posto ispitanika. Doduše, i sada dvije trećine ispitanika smatra da je odluka o kretanju u rat protiv režima Saddama Husseina bila ispravna, a i dalje ih većina podržava nastojanja za obnovom te ratom devastirane zemlje.

XS
SM
MD
LG