Linkovi

Kina: Pronađena moguća spona između Pekinškog čovjeka i homo sapiensa (9/7/03) - 2003-07-08


Arheolozi u Kini pronašli su fosilizirane ostatke čovjeka, stare 25 tisuća godina. Kako javljaju kineski državni mediji, fosili su pronađeni u okolici Pekinga i jedini su fosili te starosti ikada otkriveni u tom području.

Prema izvješćima, kosti drevnog čovjeka otkrivene su u pećini u Zhoukoudianu, u blizini mjesta gdje su 1929. pronađeni ostaci svjetski poznatog Pekinškog čovjeka. Otkriće Pekinškog čovjeka potkrijepilo je teoriju da se čovjek razvio od majmuna, međutim, njegove fosilizirane lubanje izgubljene su u pokušaju njihovog tajnog prebacivanja na sigurno mjesto nakon što je Japan napao Kinu 1937. Kineski znanstvenici kažu da bi novi fosili mogli predstavljati važnu sponu u razvoju između Pekinškog čovjeka, koji je živio prije oko 500 tisuća godina i modernog čovjeka.

Nedavno otkriće uključuje vilicu sa zubima i kosti ramena, noge i kičme. Arheolozi vjeruju da kosti pripadaju odraslom muškom biću, čija je anatomija bila slična anatomiji modernog čovjeka. Preliminarna analiza pokazuje da se radi o ostacima homo sapiensa. U području Zhoukoudiana arheološka se istraživanja provode od dvadesetih godina 20. stoljeća. Zhoukoudian je ujedno jedino mjesto na svijetu, na kojem su pronađeni dokazi ljudske aktivnosti i najranijeg korištenja vatre iz razdoblja prije od više pola milijuna godina.

XS
SM
MD
LG