Linkovi

SAD i EU zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa (1/7/03) - 2003-07-01


Sjedinjene Države i Europska unija rade na zaustavljanju širenja nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja. Na summitu s čelnicima Europske unije u Bijeloj kući, predsjednik George Walker Bush je kazao da su se Sjedinjene Države i Europska unija usuglasile oko zalaganja da se za pooštri kontrola izvoza materijala koji bi se mogao upotrijebiti za proizvodnju takvog oružja. Sjedinjene Države i Europska unija također tragaju za novim metodama, uključujući presretanje, za spriječavanje nezakonite trgovine oružjem za masovno uništavanje.

Predsjednik Bush je rekao da su i Sjedinjene Države i Europska unija posebno su zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa.

"Nedavni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju jasno opisuje iransko neispunjavanje obveza prema svijetu i uskraćivanje pristupa dužnosnicima Agencije. Amerika i Europska unija slažu se da Iran mora u potpunosti surađivati s Agencijom. Slažemo se da Iran mora potpisati i poštivati dodatni protokol, koji Agenciji daje nove mogućnosti za istraživanje tajnih aktivnosti vezanih uz nuklearno oružje. Iran se obvezao da neće razvijati nuklearno oružje. Međunarodna zajednica mora inzistirati da se taj režim drži svojih obveza," kazao je predsjednik.

Prema izvještaju direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohameda El Baradeia, Iran nije prijavio preradu, korištenje i skladištenje nuklearnih materijala, na što se obvezao sigurnosnim sporazumom s Agencijom. 1991, Iran je uvezao dvije tone spojeva urana, što nije prijavljeno. Kasnije je dio tog urana tajno prerađen. Ovo su jasni slučajevi kršenja iranskog sporazuma s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Agencija trenutno vodi istragu o ovim kršenjima sigurnosnog sporazuma i drugim pitanjima vezanim uz iranski nuklearni program.

Opasnost koju bi predstavljao Iran, naoružan nuklearnim oružjem, trebala bi biti jasna svima. Ekstremistički muslimanski svećenički režim u Teheranu već je najaktivniji državni pokrovitelj terorizma u svijetu. Iran već godinama podržava terorističke organizacije kao što su Hamas, Palestinski islamski džihad i Hezbollah. Postoje i izvješća da Iran štiti članove al-Qaide, terorističke organizacije koja je 11. rujna 2001. napala Ameriku, pri čemu je ubijeno tri tisuće ljudi iz više od 80 zemalja.

Kako je rekao predsjednik Bush, slobodni svijet očekuje od iranskih dužnosnika da surađuju s inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju. "Ukoliko to ne budu činili," rekao je, "riješit ćemo i taj problem."

XS
SM
MD
LG