Linkovi

Potrebe Srednjeg istoka (30/6/03) - 2003-06-29


Slobodna trgovina i otvorena tržišta imaju dugu povijest na Srednjem istoku. Kuran poziva muslimane da "omoguće trgovinu uzajamnim pristankom". Srednji istok je stoljećima bio najvažniji svjetski bazar, u središtu "Puta svile", koji se protezao od Zapadne Europe do Kine.

Međutim, razorni vojni sukobi, pogrešno vođena ekonomska politika i brutalno gušenje sloboda u mnogim arapskim zemljama odsjekli su Srednji istok od današnjeg globalnog gospodarstva. Udio te regije u međunarodnoj trgovini i stranim ulaganjima spada među najniže na svijetu. Prema Ujedinjenim narodima, Srednji istok je tijekom devedesetih privukao manje od jedan posto globalnih stranih ulaganja.

Za mijenjanje ekonomskog stanja u arapskim zemljama trebat će neko vrijeme. Međutim, Sjedinjene Države predane su pomoći u uvođenju slobodnih tržišta u toj regiji. Predsjednik George Walker Bush je dapače predložio da se u sljedećih deset godina uvede američko-srednjoistočna zona slobodne trgovine. Prema toj inicijativi, sporazumi o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i pojedinih arapskih zemalja poslužili bi kao osnova za regionalni sporazum o slobodnoj trgovini.

Obnova i ponovno otvaranje Iraka također predstavljaju priliku koju treba iskoristiti, rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Zoellick. "Shvatili smo da je važno ne samo uspostaviti zadovoljavajuću sigurnosnu situaciju u vojnom pogledu, već i iskoristiti tu sigurnost za nove prilike, nade i jačanje prava stanovnika regije".

Narodi arapskih zemalja pitaju se zašto je njihova regija, koja je svojedobno bila središte trgovine, danas uglavnom isključena iz dobrobiti moderne globalizacije. Kako je rekao gospodin Zoellick, "Sjedinjene Države pružaju ruku partnera onima na Srednjem istoku koji žele slobodu i koji su spremni srušiti zidove siromaštva i protekcionizma, koji su tu regiju predugo izolirali".

XS
SM
MD
LG