Linkovi

Njemačko-američki odnosi u svjetlu Kennedyjeva govora iz 1963. (26/6/03) - 2003-06-26


Na četrdesetu godišnjicu povijesnog govora američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u Berlinu, Njemačka se zahvalila Sjedinjenim Državama na dugogodišnjemn prijateljstvu. Pokušavajući popraviti odnose s Washingtonom, narušene zbog njemačkog protivljenja ratu u Iraku, njemački predsjednik Johannes Rau u pismu predsjedniku Georgeu Bushu podsjeća da američko-njemačko prijateljstvo simbolizira Kennedyjeva rečenica "Ich bin ein Berliner". Bivši američki predsjednik tim se riječima 1963. solidarizirao sa stanovnicima tada podijeljenog Berlina.

"Kennedyjev govor bio je prekretnica njemačke povijesti i čvrsto sidro američko-njemačkog prijateljstva" - napisao je njemački predsjednik Johannes Rau u otvorenom pismu predsjedniku SAD Georgu Bushu.

Rau u svom pismu posebno ističe da prijateljstvo dviju država desetljećima simboliziraju upravo riječi što ih je 1963. - dvije godine nakon podizanja Berlinskog zida - predsjednik Kennedy izgovorio na trgu ispred Schoeneberske vijecnice. "Ich bin ein Berliner" - rekao je Kennedy, a njegovo izjašnjavanje Berlincem, na vrhuncu Hladnog rata, stanovnici podijeljenog grada pozdravili su kao izraz solidarnosti.

Johannes Rau zahvalio se američkom predsjedniku na "pruženoj ruci prijateljstva". "Prijateljstva kojem je John Kennedy, prije 40 godina, stvorio trajni simbol i koje od tada odolijeva vremenu."

Predsjedniku Bushu njemački je predsjednik poručio da su Njemačka i SAD u proslošti stalno poštovale kulturne i društvene korijene partnera. "Čvrsto sam uvjeren da je to moguće i u budućnosti. Kennedy je za to postavio dobre temelje" - napisao je Johannes Rau.

Njemački šef diplomacije Joschka Fisher izjavio je da "Nijemci nikada neće zaboraviti što je Amerika za Njemačku učinila, od 1945 do danas. "Od 1989. ovdje se živi u miru ali smo svjedoci izbijanja kriza i krvavih sukoba u drugim dijelovima svijeta. Pred tim ne možemo zatvariti oči. Ako Europa i Amerika stoje jedna uz drugu moguće je riješiti krize i suprotstaviti se nasilju" - kazao je Fisher sinoć, na otvaranju izložbe posvećene američkom predsjedniku Johnu Kennedyju u berlinskom Povijesnom muzeju.

Organizatori izložbe prikupili su više od 400 eksponata kojima dokumentiraju Kennedyijev zivot i ubojstvo u Dallasu, samo tri mjeseca nakon njegova posjeta Berlinu. Taj posjet, privrženost Kennedyja Berlinu i trenutni američko-njemački odnosi glavna su težista izložbe koju će posjetitelji moći vidjeti do kraja mjeseca.

Osvrčući se na trenutno zahlađene američko-njemačke odnose, Fischer je rekao da je Kennedy bio i vizionar. "Bio je u pravu kada je smatrao da će uvijek biti razlika u mišljenju. Ali nakon strašnih iskustava svjetskih ratova vjerovao je u čvrstu volju svih partnera u savezu da će se zajedno angažirati za zajedničke ciljeve sigurnosti, stabilnosti, slobodu i mir u svijetu. I tu je Kennedy imao pravo" - kazao je njemački šef diplomacije.

XS
SM
MD
LG