Linkovi

Galbraith: Milošević je držao sve konce u svojim rukama (25/6/03) - 2003-06-25


"Milošević je osoba koja je držala sve konce", izjavio je na suđenju u haaškome Tribunalu za ratne zločine svjedok, negdašnji veleposlanik SAD u Zagrebu Peter Galbraith. "Jedna je Miloševićeva riječ bila dovoljna za mirno rješenje pitanja Srba u Hrvatskoj." Ove je riječi Milana Babića citirao nekadašnji američki veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith, svjedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću. Galbraithova je izjava dio šireg iskaza u kojem je svjedok, odgovarajući na pitanja tužitelja Geoffreya Nicea, elaborirao ključnu Miloševiševu ulogu. Milošević je držao sve konce us ovjim rukama, svi su pokušaji mirnog rješenja spora Hrvatske i Srba propali zbog Miloševićevog neslaganja, tvrdi Galbraith. Svjedok je govorio o mirovnom planu poznatom kao Z-4. Izjavio je da je predsjednik Tuđman bio spreman razgovarati o njemu, no koliko je ta spremnost bila iskrena, Galbraithu nije poznato; odbijanje Srba da uđu u pregovore značilo je i kraj tog koncepta. Pad Srebrenice, nadalje je izjavio svjedok, ubrzao je operaciju hrvatskih oružanih snaga «Oluja».

Amerikanci su inače očekivali operaciju tek u kasnu jesen 1995. godine , no nakon odbijanja mirovnog plana Z-4, Srebrenice i napada na «Bihaćki džep» sve su simpatije za Srbe nestale, situacija za akciju postala je zrela i ona je uslijedila u kolovozu, a ne u prosincu. Američka je strana, posvjedočio je nekadašnji veleposlanik, bila neutralna što se operacije tiče, samo je upozorila hrvatski vrh ( Galbraith je spomenuo sugovornike Tuđmana i Šarinića) kako će eventualno kršenje ljudskih prava biti porazno po odnose s Washingtonom. "Sjedinjene će vas Države smatrati odgovornima dogode li se civilne žrtve", opomenuo je Galbraith Tuđmana. Svjedok smatra kako Hrvatska nije odgovorna za etničko čišćenje «krajine» poslije vojne akcije,»to je možda bila namjera vodstva», ogradio se Galbright, nastavljajući da je stanovništvo pobjeglo prije ulaska hrvatskih snaga te da se situacija ne može tretirati kao etničko čišćenje.

Na ovakvim svjedočenjima uvijek isplivaju zanimljive priče. Raspravljajući u Daytonu o re-integraciji istočne Slavonije, Milošević je tražio referendum, Tuđman se nije složio, «Franjo ti si pod utjecajem generala», provocirao je Milošević, na što je reagirao ministar Sušak sa «To nije istina». «Što si ti, Gojko general?», srezao ga je Milošević. Referenduma neće biti, dogovoreno je brzo u Daytonu.

XS
SM
MD
LG