Linkovi

Je li Saddam Hussein ubijen u prošlotjednom napadu? (23/6/03) - 2003-06-23


Washington Post na naslovnici objavljuje tekst o tome kako je američki napad na konvoj od tri vozila, do kojeg je došlo u srijedu, pokraj sirijske granice s Irakom, možda bio usmjeren na najviše državne dužnosnike svrgnutog režima, te da je u njemu možda poginuo i sam Saddam Hussein ili njegovi sinovi. Dužnosnici američkog Ministarstva obrane kažu da se na tijelima ubijenih u tom napadu provode DNK testovi, međutim, da zasad ne postoje dokazi da je bivši irački diktator bio u jednom od vozila. Kako piše današnji Washington Post, jedan drugi dužnosik Pentagona je izjavio da prije tog napada nije bilo nikakvih konkretnih obavještajnih podataka da bi se u konvoju mogao nalaziti Saddam Hussein, iako se ukazivalo na to da se u njemu nalaze jedan ili dva bivša državna dužnosnika. Inače, jedan drugi neimenovani dužnosnik administracije predsjednika Busha je izjavio Postu da su američke snage napale konvoj na sirijskom teritoriju.

Bostonski Christian Science Monitor piše o bivšim dotcomerima, odnosno osobama koje su u vrijeme procvata Internet kompanija postigle velik uspjeh i zaradile pravo bogatstvo. Jednom kad se Internetski mjehur rasplinuo, neki od njih posvetili su se dobrovoljačkom radu i nonprofitnim organizacijama. Jedna od njih je i Tiffany Brown koja je radila na dizajniranju web sajtova za biznise. Nakon što je 2001. godine ostala bez posla, odlučila je preusmjeriti svoju energiju, koje je prije trošila na osmišljanje poslovnog uspjeha, na jednu neprofitnu organizaciju kojoj je cilj da omogući pristup Internetu siromašnima u Africi. Kako piše ovaj bostonski list, sa sve više besposlenih dotcomera, profit su izvukle upravo ovakve organizacije koje su dobile iskusne rukovodioce koji su pak u njih unijeli novi način razmišljanja. Iako se ne zna točan broj koliko se dotcomera upustilo u nonprofit poduhvate, jedna tvrtka iz San Francisca koja vrši obuku menedžera za nonprofitne organizacije – piše Christian Science Monitor - tvrdi da čak jedna četvrtina novih polaznika njihovih tečajeva dolazi iz redova bivših rukovodioca u kompanijama specijaliziranim za Internet i visoku tehnologiju.

New York Times donosi u današnjem izdanju napis o jednom novom američkom saveznom zakonu koji bi mogao učitelje – ionako deficitarnu profesiju u Sjedinjenim Državama – iz pasivnih krajeva ponovno natjerati u školu. Udaljena mjesta imaju kronični problem s upošljavanjem učitelja, tako da oni često predaju po nekoliko predmeta. Sad novi zakon traži od svih učitelja da su diplomirali svaki predmet koji u školama predaju. New York Times piše o malom mjestu Winnett u saveznoj državi Montani i dvadesetpetogodišnjem nastavniku Nicholasu Toltu koji u lokalnoj srednjoj školi predaje povijest, zemljopis i državnu upravu. Sad mu – kao i stotinama drugih nastavnika u manjim školama – prijeti da će morati ponovno u školsku klupu, ako želi nastaviti predavati sve ove predmete. Problem je u tome – zaključuje newyorški list – da će većini učitelja, koji jedva zarađuju dvadeset tisuća dolara godišnje, biti lakše da se presele u neku veću sredinu gdje će moći predavati samo jedan predmet, umjesto toga da se vrate natrag na studij.

XS
SM
MD
LG