Linkovi

Je li predsjednik Bush zavaravao javnost o zabranjenom iračkom oružju? (23/6/03) - 2003-06-22


Republikanski i demokratski čelnici senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti kažu da ne znaju za nikakve dokaze da je predsjednik Bush namjerno zavaravao javnost o iračkom programu za razvoj oružja za masovno uništavanje pred rat u Iraku.

Republikanski senator Pat Roberts izjavio je da, unatoč činjenici da američke snage za sada u Iraku nisu pronašle zalihe oružja za masovno uništavanje, ipak vjeruje da su ocjene predsjednika Busha o zabranjenom iračkom oružju bile poštene i zasnovane na naboljim obavještajnim podacima, kojima su u to doba Sjedinjene Države raspolagale. Senator Roberts, koji obnaša dužnost predsjedatelja Odbora za obavještajne aktivnosti, nastupio je u programu televizijske mreže Fox.

"Za sada ne znam za nikakav pokušaj uplitanja predsjednika u obavještajne poslove, niti za bilo kakav zaključak koji nije zasnovan na dobrim obavještajnim podacima," rekao je.

Najviše rangirani demokrat u Odboru za obavještajne aktivnosti, senator Jay Rockefeller, nije bio tako siguran. Gostujući u istom programu kao i senator Roberts, senator Rockefeller je kazao da ga brinu neke predsjednikove izjave prije rata u Iraku, koje su kasnije odbačene kao netočne, kao što je bila tvrdnje da je Irak kupovao opremu za obogaćivanje urana od Nigera. Ipak, senator Rockefeller, je dodao da još nije vidio dokaze da je administracija počinila neki prijestup.

"Za nikakve prijestupe ne znam, no osobno su me uvijek brinuli navodi o Nigeru i navodnom izvozu nuklearne opreme iz te zemlje u Irak. No, nisam iz toga zaključio da nas je predsjednik namjerno zavaravao. Time ćemo se baviti u našoj istrazi," kazao je.

Drugi demokrati nešto su glasniji u svojim kritikama i pozivaju na pokretanje službene istrage o mogućoj manipulaciji obavještajnih podataka u svrhu opravdavanja rata protiv Iraka. Senator Roberts istaknuo je da tvrdnje s kojima je administracija nastupila prije rata, nisu došle iz vakuuma. Kako je rekao, iračke aktivnosti na nabavljanju i proizvodnji oružja za masovno uništavanje dobro su dokumentirane.

"Imamo deset godina obavještajnog rada, ne samo od strane Sjedinjenih Država, već i od strane Ujedinjenih naroda, inspektorskih ekipa, Njemačke, Rusije, Kine i Britanije. Svi obavještajni podaci pokazivali su da Sadam ima oružje za masovno uništavanje. Većina do sada pronađenih dokumenata su stari dokumenti, no možda se odnose na aktualne iračke nuklearne planove prije Sadamovog svrgavanja," kazao je senator Roberts.

I senator Rockefeller i senator Roberts kažu da se pred Odborom za obavještajne aktivnosti nalazi ogroman zadatak – treba proći kroz velike količine dokumenata. Senatori su obećali da će istraga biti dvostranačka. Senator Roberts je prognozirao da će biti održano i javno svjedočenje, te da će se doznati cijela istina o američkim obavještajnim podacima o Iraku. No, senator je također dodao da, nakon terorističkih napada na New York i Washington, američke obavještajne službe moraju još agresivnije prenositi obavještajne podatke onima koji donose odluke, iako takvi nepotpuni podaci mogu biti varljivi ili čak netočni.

XS
SM
MD
LG