Linkovi

ICG: Ulazak Hrvatske u EU 2007. malo vjerojatan, ali ne i nemoguć (23/6/03) - 2003-06-22


STručnjaci Međunarodne skupine za krize, kao dobri poznavatelji situacije na zapadnom Balkanu, imaju prigovora na službenu politiku EU.

"Ukoliko zemaljama jugoistočne Europe ili «zapadnom Balkanu» ne dadete jasne perspektive članstva, u regiji će rast nezadovoljstva usporavati reforme; princip partnerstva utvrđen na Solunskom summitu dobar je pristup mada mu manjkaju jasniji kriteriji za reforme koje trebaju biti provedene prije ulaska u Uniju" - ovo su stavovi Međunarodne krizne skupine o integracijskim perspektivama pet zapadnobalkanskih zemalja.

Specijalisti Skupine, utjecajne ne-vladine organizacije, rado su slušani i njihovi se stavovi po pravilu uvažavaju. U analizama autori se posvećuju problemima i preprekama tako da je za Hrvatsku dobra vijest da se njome najmanje bave, a ako je i spomenu to je uglavnom u pozitivnom kontekstu. U dijelu gdje se obrađuju stabilizacija prostora i sigurnosna pitanja, Hrvatska se uopće ne navodi.

Za razliku od preoptimističnih političara, stručnjaci tvrde da je prerano – iako ne i nemoguće – očekivati ulazak Hrvatske u Uniju u 2007. godini, skupa s Bugarskom i Rumunjskom. Vjerojatnije je da u toj godini još traju pregovori o članstvu iz čega slijedi da bi ulazak u Uniju bio dvije do tri godine kasnije. U slučaju potpunog ispunjavanja uvjeta ili, bolje rečeno, ispunjavanja do razine koja bi posve zadovoljila Uniju u području suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine i povratka izbjeglica, kao i uspješne provedbe slova Unijinih zakona u praksu i zadovoljavanja klasičnog paketa uvjeta za kandidate poznatog kao kopenhagenski uvjeti, nije nemoguć ni ovaj rani datum, dozvoljavaju stručnjaci.

Kao i predsjednik Međunarodne krizne skupine Martti Ahtisaari u pismu objavljenom u IHT-u, tako i ovaj izveštaj apelira na EU da pojača investiranje u regiju, posebnu pažnju posvećujući izgradnji infrastrukture i ubrzavanju procesa kohezije, znači uspješnog uklapanja u sustave rada i djelovanja Unije na svim razinama i podrupjima. Analiza je iskritizirala i proglasila «neozbiljnima» ideje o formiranju posebne balkanske zone slobodne trgovine. Prednost i rezultati su na strani šireg povezivanja, upozoravaju stručnjaci nudeći jedan u Unijinim planovima do sada neiskorišten element, carinsku uniju s EU. Ovaj koncept odlično djeluje u odnosima s Turskom.

XS
SM
MD
LG