Linkovi

Reorganizacija NATO saveza (22/6/03) - 2003-06-21


Ministri obrane NATO saveza složili su da reorganiziraju zapovjednu strukturu saveza kako bi se prilagodila prijetnji terorizma i pripremila za akcije izvan Europe. Dok će broj osoblja u vojnom sjedištu NATO saveza, u Europi, biti drastično smanjen, članice saveza obvezale su se pribaviti vojnu opremu i druge kapacitete neophodne za slanje postrojbi i opreme i izvan granica Europe.

Snage za brzu akciju NATO saveza, koje će uskoro biti formirane, imat će oko 20 tisuća vojnika i bit će sposobne za odlazak izvan Europe - u roku od nekoliko dana, a ne, kao do sada, nekoliko mjeseci.

Glavni tajnik NATO saveza, George Robertson, kaže da su saveznici prebrodili političke napetosti oko rata u Iraku, te iz njih izašli snažniji i jedinstveniji. On navodi nedavne odluke saveza da proširi svoje akcije i izvan Europe: "Odluke NATO saveza da pomogne Turskoj, da preuzme kontrolu nad međunarodnim sigurnosnim postrojbama u Kabulu, te da pomogne Poljskoj u Iraku, ne bi mogle biti donešene da je savez razjedinjen. Te je odluke donio transformirani NATO savez, voljan i sposoban da odgovori na suvremene opasnosti, bez obzira otkuda one dolazile."

U Afganistanu, NATO savez će od kolovoza predvoditi međunarodne sigurnosne postrojbe, vodeći tu mirovnu misiju na sličan način kao što to čini u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U Iraku, NATO savez će osigurati pomoć Poljskoj, koja vodi jednu od tri multinacionalne divizije koje pomažu u stabilizaciji Iraka. NATO savez neće biti stalno prisutan u Iraku, već će pomagati Poljskoj komunikacijama i logistikom.

Ovim odlukama članice NATO saveza učinile su velik korak k preobrazbi saveza u organizaciju spremnu za odgovor na nove prijetnje, poput globalnog terorizma. Kao što je rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, NATO savez "napreduje u vlastitoj transformaciji kako bi bio spreman za 21. stoljeće."

XS
SM
MD
LG