Linkovi

Umjesto u mirovinu - i dalje na posao (18/6/03) - 2003-06-18


Broj Amerikanaca koji su već u dobi za mirovinu, a još uvijek rade, u posljednja se dva desetljeća povećao za 50 posto, pokazuju podaci Saveznog ureda za statistiku. Neki od njih rade jer to vole, drugi zato što moraju.

Broj osoba starijih od 65 godina koje ili rade ili traže posao iznosi oko 4 i pol milijuna, odnosno gotovo 13 i pol posto od ukupnog stanovništva te dobi, njih gotovo 40 milijuna. Neki od njih rade zato što su tek u poodmakloj dobi dobili priliku za vrstu posla kakvu su priželjkivali dugo godina – recimo, otvaranje vlastitog malog biznisa. Druge na tržištu radne snage drži, - ili ih ponovno vraća iz mirovine -, pad cijena dionica i bojazan da mirovina iz državnog penzijskog fonda nije dovoljna za plaćanje poskupljelih lijekova i drugih potreba.

Među uposlenim seniorima dvostruko je više muškaraca nego žena. Najviše ih je uposleno, - ili se iznova zapošljava -, u uslužnim djelatnostima, točnije čak 20 posto ih radi kao prodavači u trgovinama. U slučaju, recimo, arhitekata i liječnika, većina ih ostaje raditi u istoj profesiji.

Američki Kongres je još prije dvadeset godina izglasao da do godine 2027. povisi dob za umirovljenje sa 65 na 67 godina, zbog rastućeg pritiska starije populacije na državne fondove, poput mirovinskog i zdravstvenog. Državni zdravstveni fond za starije osobe, Medicare, postat će nesolventan 2026. godine, a državni mirovinski fond 2042. Naravno, u slučaju da se nešto u međuvremenu ne promijeni na bolje.

A, kad smo već kod statističkih podataka o starijim građanima, dodajmo da je posljednji popis stanovništva pokazao da svaki treći od njih živi sam, da 80 posto od tih samaca posjeduje stan ili kuću u kojoj stanuje, ali i da svaki deseti stariji Amerikanac živi u siromaštvu.

XS
SM
MD
LG