Linkovi

Demonstracije u Iranu (17/6/03) - 2003-06-17


Na ulice Teherana izašli su prosvjednici kako bi izrazili svoje protivljenje fundamentalističkom islamskom režimu te zemlje. Prosvjede su poveli studenti teheranskog sveučilišta, a kasnije su im se pridružili i vladini uposlenici, kao i stanovnici siromašnijih četvrti iranskog glavnog grada. Prema novinskim izvješćima, tisuće ljudi izlaze na prosvjede unatoč prijetnji provladinih pristaša.

Slogani prosvjednika jasno pokazuju njihove frustracije. Neki su izvikivali "Sloboda! Sloboda!" i "Demokracija! Demokracija!", dok su drugi vikali: "Khamenei izdajnik mora biti ibješen", misleći na ajatolaha Khameneija, čelnika klerikalnog režima. Činjenica da se takvi osjećaji izražavaju javno vrlo je značajna, s obzirom da kritiziranje Khameneija može dovesti do zatvorske kazne. "Dvadeset-pet godina živjeli smo bez ikakve slobode," izjavio je listu "New York Times" jedan 34-godišnji vladin uposlenik. "Želimo društvenu slobodu, ekonomsku slobodu i političku slobodu." Jedan student je rekao da je bio šiban i zatvoren zato što je imao satelitsku antenu. "Vrijeme je da se založimo za ono što želimo," kazao je.

Kao i u ranijim slučajevima, provladini pristaše su na motociklima natjeravali i tukli neke od prosvjednika, dok je policija napala i uhitila druge.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva, Richard Boucher, kaže da su Sjedinjene Države zabrinute za prosvjednike, koji su bili uhićeni jednostavno zbog izražavanja svojih političkih pogleda.

"Aplaudiramo iranskom narodu što ukazuje na destruktivnu politiku iranske vlade, koja škodi vlastitom narodu. Iranci, kao i svi drugi narodi, imaju pravo odlučiti o svojoj vlastitoj sudbini. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju njihove aspiracije za životom u slobodi," rekao je Richard Boucher.

Vrijeme je da se čuje poziv iranskog naroda na demokraciju i vladavinu zakona.

XS
SM
MD
LG