Linkovi

Newyorčani sve pesimističniji glede svog grada (13/6/03) - 2003-06-13


New York Times posvećuje mjesto na naslovnici lokalnoj temi - što misle Njujorčani o svom gradu. Prema najnovijoj anketi koju je proveo taj list, stanovnici Velike jabuke postaju sve pesimističniji glede svog grada, kako im pada moral u okružju gubitka posla, povećanja poreza i smanjenja gradskih usluga.


Manje od mjesec dana nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar, 54 posto građana je smatralo da će New York biti mnogo bolje mjesto za život za desetak ili petnaest godina. Danas tako misli samo njih 30 posto. Nimalo bolje mišljenje Njujorčani nemaju o svom gradonačelniku. Samo 24 posto ih smatra da Michael Bloomberg dobro obavlja svoj posao, što je najniži stupanj ocjene jednog njujorškog gradonačelnika otkako Times provodi svoje ankete, dakle od 1978. godine.

Stanovnici najvećeg američkog grada imaju i vrlo sumoran pogled na ekonomiju, kvalitetu življenja u gradu, kao i na budućnost grada. 73 posto smatra da je gospodarsko stanje grada "teško", a dvije trećine kažu da se ono odrazilo i u njihovim vlastitim životima. "Rastu cijene javnog prijevoza, rastu stanarine, a posla je sve manje," zaključak je ankete New York Timesa.

S naslovnice najvećeg američkog dnevnog lista, USA Today, saznajemo da preostalim NASA-inim svemirskim raketoplanima prijete nove opasnosti. Istražitelji nesreće Columbije kažu da, premda sama Columbia nije stradala zbog vijka, to bi se moglo dogoditi preostalim raketoplanima. Riječ je o sustavu vijaka i navojnica koji se otpuštaju oko dvije minute nakon lansiranja, eksplozijom, i omogućuje da se raketni potisnici shuttlea odvoje od same letjelice. Komadi vijaka - inače teških oko 45 kilograma svaki - trebali bi svi pasti u posebne hvatače, tako da ne udare u raketoplan. Ali, kada su istražitelji testirali hvatače, pokazalo se da se oni vrlo lako i sami raspadnu. Rizik od tih vijaka je tako velik, da će čitav sistem najvjerojatnije trebati preurediti prije nego što i jedan raketoplan ponovno krene u svemir – piše USA Today.

XS
SM
MD
LG