Linkovi

Američko-ruski odnosi još uvijek u sjeni iračke krize (13/6/03) - 2003-06-13


Američko-ruski odnosi posljednjih su mjeseci znatno narušeni, zbog ruskog protivljenja rata u Iraku te navoda da su ruska vojska i obavještajne službe gotovo do zadnjeg dana surađivale s režimom Saddama Husseina. Hoće li doći do potpunog zaleđenja u odnosima Washingtona i Moskve, ili se radi o tek kratkotrajnom zastoju na putu k strateškom partnerstvu? Na ova pitanja za Glas Amerike odgovaraju američki vanjskopolitički stručnjaci.

Neposredno pred američku intervenciju u Iraku, ankete u ruskim medijima pokazale su da 70 posto građana te zemlje smatra da je glavna prijetnja svjetskom miru – Amerika, a ne režim Saddama Husseina. S druge strane, prije godinu i pol, ruska je javnost uvelike simpatizirala s Amerikom, nakon terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu.

Što se u međuvremenu dogodilo? Američki vanjskopolitički analitičari smatraju da Rusiju još uvijek muči post-imperijalni sindrom, odnosno da se teško oporavlja od gubitka sovjetskog bloka te da je jednostavno zavidna uspješnijoj Americi.

Aron: Pro-američka stajališta u Rusiji su iznimno nepopularna

Leon Aron, znanstvenik koji radi u Institutu American Enteprise ovdje u Washingtonu, kaže da pri analiziranju ruske antipatije prema Americi treba uzeti u obzir i neke unutrašnjo-političke razloge: "Treba uzeti u obzir politički kalendar. U prosincu se održavaju izbori za parlament. Vlada zbog toga nije htjela otvoreno stati na amaeričku stranu, pogotovo i zbog toga što se Kina prema iračkoj krizi držala dosta rezervirano. Stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, natječe se s komunistima – i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Izgledi za njezinu pobjedu u ovom trenutku nisu najbolji. Kad bi se vlast stavila na američku stranu, komunistima bi se otvorio ogroman prostor da kritiziraju tu nepopularnu odluku, što bi oni iskoristili."

Kuchins: Ako se Rusija želi modernizirati i obogatiti, mora surađivati sa Zapadom

Međutim, Andrew Kuchins iz Zaklade za međunarodni mir Carnegie, kaže da je trenutno zahlađenje u odnosima ipak samo – trenutno zahlađenje. Ako se Rusija želi modernizirati i obogatiti, mora surađivati sa Zapadom, odnosno Amerikom. "Ako želi povratiti status jedne od glavnih svjetskih sila, Rusija se mora koncentrirati na vlastiti gospodarski razvoj, obnovu infrastrukture, transformaciju političkog i gospodarskog sustava. Njihov sistem mora postati što sličniji zapadnom, ako želi biti uspješan. Dapače, Rusija mora u ekonomskom smislu postati kompatibilna ne samo Zapadu, već i Indiji i Kini, glavnim silama svijeta u razvoju" - objašnjava Andrew Kuchins.

Zlobin: Ne postoje razlozi za američko-rusku partnerstvo

Nikolai Zlobin, direktor programa za Euroaziju i Rusiju u Centru za vojno informiranje, nije takav optimist. On ne misli da će se razlike između Washingtona i Moskve tako lako prevladati. Gospodin Zlobin kaže da je glavni razlog tome činjenica što Rusija u ovom trenutku nema koherentnu vanjsku politiku. Washingtonu pak – smatra Nikolai Zlobin – nedostaje konzistentnost.

"Kad se govorilo o strateškom partnerstvu s Rusijom, smatralo se da Amerika nema drugog izbora. Međutim, gledano s današnje točke gledišta, ja mislim da ne postoji bilo kakav temelj za partnerstvo s Rusijom. Naravno, može se surađivati, primjerice u borbi protiv terorizma – iako Rusija problem terorizma shvaća mnogo drugačije nego mi. Također, Amerika i Rusija imaju vrlo različite poglede na međunarodno pravo. Zanimljivo je da je, od kako je postala slaba, Rusija počela poštivati međunarodno pravo. Sve to govori u prilog tvrdnji da osnova za partnerstvo zapravo i nema, te da se odnosi vrlo brzo mogu pogoršati. Irak je za to dobar primjer."

Analitičari primjećuju da je Washington posljednjih mjeseci ipak najviše kritizirao Francusku, a ne Rusiju. Možda i to ide u prilog tvrdnji da će problemi poput Iraka u budućnosti ipak imati prolazni, privremeni karakter – pod uvjetom da Rusija nastavi s izgradnjom demokratskog sustava.

XS
SM
MD
LG