Linkovi

Državno tajništvo kritizira Grčku, Tursku i BiH zbog propusta u borbi protiv krijumčarenja ljudima (12/6/03) - 2003-06-12


Američko Državno tajništvo objavilo je godišnje izvješće o krijumčarenju ljudima, u kojem se kritizira ukupno 15 zemalja - među njima i članice NATO saveza Grčka i Turska - zbog propusta u borbi protiv zločine te vrste. Time se otvara i mogućnost za eventualne američke sankcije.

Državni tajnik Colin Powell je izjavio da godišnje izvješće Državnog tajništva o krijumčarenju ljudima predstavlja svojevrsno iznošenje novih činjenica o suvremenom robovlasništvu i trgovini robovima. U izvješću se kaže da stotine tisuća ljudi – uglavnom žena i djece – žive u ropskim uvjetima, gdje ih se primorava na naporni rad i seksualno iskorištavanje.

Unatoč znatnim naporima, Hrvatska još uvijek u potpunosti ne zadovoljava minimalne standarde

Po ovom izvješću, Hrvatsku se prvenstveno smatra tranzitnom zemljom između Bosne i Hercegovine i zapadne Europe. U tek manjoj je mjeri Hrvatska izvorna ili ciljna zemlja po pitanju krijumčarenja žena u svrhu prisilne prostitucije. U izvješću stoji da je opseg ovog problema u Hrvatskoj teško ustanovljiv te da hrvatska vlada ne zadovoljava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju krijumčarenja ljudi. Izvješće također kaže da hrvatska vlada čini znatne napore kako bi popravila situaciju, poput poboljšanja suradnje s međunarodnim i dobrovoljnim organizacijama koje se bave ovim pitanjem, kao i jačanjem javne svijesti o ovome problemu.

U ovom se izvješću kaže da je trgovina ljudima u porastu širom svijeta. Uz Grčku i Tursku, kao najveći prekršitelji spominju se još Bosna i Hercegovina, Sjeverna Koreja, Haiti i Sudan.

XS
SM
MD
LG