Linkovi

Jesu li američke luke najranjivije na terorizam (10/6/03) - 2003-06-10


Članovi američkog Kongresa održali su više rasprava na kojima su ispitivali osobe odgovorne za sigurnost i spriječavanje terorističkih napada na američke luke i aerodrome. Razlog ovim razgovorima su nastojanja da se osigura da opasni materijali ne budu unošeni u zemlju brodskim kontejnerima, te da ne bude propusta u provjerama djelatnika službi sigurnosti na aerodromima.

Jedan od zakona prihvaćenih u okviru borbe protiv terorističkih napada je Zakon o sigurnosti pomorskog prometa. Ovaj zakon je prihvaćen kako bi se pojačala sigurnost na moru i u isto vrijeme izbjegao negativan utjecaj na američku ekonomiju i promet robe iz i u Sjedinjene Američke Države. Devedeset i pet posto američke prekooceanske trgovine se odvija u oko 360 američkih luka. Unatoč tome, najveći dio uvozne robe stiže u samo pet luka od kojih su najvažnije luke u Los Angelesu, New Yorku, i Seattlu. Kongresmen Frank LoBiondo iz New Jerseya kaže da su luke najranjivije kad se radi o ljudima koji žele naštetiti Sjedinjenim Državama. "Naše luke su većinom vrlo otvorene tako da su podložne većim terorističkim napadima koji bi mogli uzrokovati ogromne gubitke ljudstva i probleme u ekonomiji".

Na nedavnom kongresnom saslušanju ministar prometa, Norman Mineta je ukazao na slabu točku u sigurnosnom lancu kada se radi o terorističkim prijetnjama u budućnosti. "Rekao bih da su naše pomorske luke najranjivije, dijelom zbog velikog broja kontejnera koji se uvoze. Problem je sto mi nemamo uvijek pouzdane informacije o sadržaju kontejnera".

Prema novom pomorskom zakonu, brodovi i lučki objekti, kao i strani brodovi, moraju načiniti detaljne sigurnosne planove o tome kako se nositi sa slabostima u sustavu sigurnosti pomorskih luka. Unatoč tome, prema sadašnjim propisima Međunarodne pomorske organizacije, brodovi koji plove u pravcu Amerike bi mogli izbjeći da im američka Obalna straža provjerava sigurnosne planove. Takvi planovi bi mogli biti napisani na stranim jezicima. Zakonodavci su zbog ovakvih propusta u standardima u međunarodnom pomorskom prometu vrlo zabrinuti.

Prema riječima Kongresmena Petera DeFazia, americke vlasti ne bi smjele prihvatiti takve standarde. "Mi moramo zahtijevati pravo na provjeru sigurnosnih planova brodova koji ulaze u Ameriku i takve provjere ne smijemo prepustiti stranim vladama koje bi mogle biti korumpirane. Imamo pravo znati što i tko je na tim brodovima, tko su vlasnici, i zašto plove u Sjedinjene Americke Države".

Zapovjednik Obalne straže, Admiral Thomas Collins, je izjavio kako njegova služba čini sve kako bi smanjila mogućnost terorističkog napada na pomorski sustav. Novi teroristicki napad bi imao teške i dugoročne posljedice na svjetsku trgovinu, pomorsku industriju i ekonomiju. Kongresmen James Oberstar je upitao Admirala Collinsa o načinu provjere sigurnosti stranih luka.“Namjeravamo kreirati ekipu za provjeru sigurnosti stranih luka” – odgovorio je admiral Collins, dodavši - "ta ekipa bi bila smještena u Washingtonu sa zadatkom putovanja u razne strane luke, gdje bi potom ispitala situaciju i izvršila procjenu sigurnosnog sustava u svakoj od ovih luka".

Admiral Collins je također priznao da SAD u svom budžetu trenutno nema novca kojim bi se financirao ovakva ekipa. U saslušavanju ovaj tjedan, šef Administracije za sigurnost u prometu, umirovljeni admiral James Loy, morao je braniti svoju agenciju od optužbi da je nekompetentna. Nedavni izvještaji o toj administraciji su pokazali da su neki pojedinci zaposleni u toj Administraciji bili prethodno kažnjavani, a sada rade kao djelatnici službe sigurnosti na ključnim aerodromima.

Administracija je uspjela udovoljiti zahtjevima Kongresa da zaposli 50 tisuca novih djelatnika službe sigurnosti na aerodromima nakon napada na SAD u rujnu 2001. godine. Problem u Administraciji proizlazi iz toga sto vise od 50 posto novih radnika nije prošlo sigurnosnu provjeru kojom se utvrđuje da li je kandidat za posao bio prethodno kažnjavan.

XS
SM
MD
LG