Linkovi

Najveće prestruktuiranje oružanih snaga SAD od hladnog rata (9/6/03) - 2003-06-09


Današnji Washington Post piše o tome kako otvaranje novih američkih vojnih baza širom svijeta predstavlja najveće prestruktuiranje oružanih snaga od okončanja hladnog rata. Administracija predsjednika Busha stvara cijelu mrežu baza na udaljenim mjestima kojima je cilj da omoguće brzo razmještanje američke vojne sile protiv terorista, neprijateljskih država i drugih potenicijalnih neprijatelja. Post u tom kontekstu naziva najavu povlačenja američke vojske iz demilitarizirane zone između dvaju Koreja i nedavno uklanjanje američkih postrojbi iz Saudijske Arabije početnim koracima u složenoj reformi koja bi trebala zamijeniti velike stalne američke baze u inozemstvu s manjim obrambenim postrojenjima koja bi se mogla koristiti prema potrebi.

I iz današnjeg New York Timesa donosimo tekst o američkim oružanim snagama. No ovaj puta o jednom političaru koji pokušava spriječiti velik broj časnika zrakoplovstva da budu unaprijeđeni u viši čin. Riječ je o senatoru iz savezne države Idaho Larryju Craigu i 850 zrakoplovaca, među njima i mladih pilota koji su sudjelovali u ratu u Iraku i jednog generala koji je nominiran da čelno mjesto Zrakoplovne akademije, gdje bi trebao zavesti red nakon što je ta vojna obrazovna ustanova prošla kroz mnoštvo skandala. Senator Craig blokira ova unaprijeđenja jer traži od Pentagona da Nacionalnoj gardi njegove države dodijeli četiri transportna zrakoplova C-130. Dužnosnici Minsitarstva obrane izražavaju zgražanje da ovaj senator sam blokira duže od mjesec dana karijere stotina časnika i ometa djelatnost američkog Ratnog zrakoplovstva zbog uskogrudnih interesa. Senator Craig odgovara – po pisanju današnjeg New York Timesa – da Pentagon nije nikad ispunio obećanje da će stacionirati 8 spomenutih zrakoplova u zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde u Boiseu. Sad se u bazi nalaze samo četiri C-130 zrakoplova. A glasnogovornik senatora Craiga je izjavio kako je cijeli problem stvorilo Ratno zrakoplovstvo i da bi ga ono isto tako lako i brzo moglo riješiti.

Los Angeles Times piše o tome kako sve veću ulogu u rješenju problema nedokumentiranih, odnosno, ilegalnih useljenika u Sjedinjenim Državama preuzimaju pojedine savezne države. To je inače posao savezne vlade, ali kako se reforma imigracijskog sustava praktički ne miče s mjesta, trideset i devet država posljednjih je mjeseci razmatralo više od sto različitih zakonskih prijedloga kojim se regulira mogućnost dobivanja vozačke dozvole za ilegalne useljenike. A po pisanju Los Angeles Timesa osamnaest je država iznijelo prijedloge kojima bi se djeci nedokumentiranih useljenika olakšalo studiranje na koledžima i sveučilištima. Zagovornici i protivnici imigracijske politike kažu da time pojedine države upućuju signal Washingtonu da je došlo vrijeme da se pokuša riješiti socijalna i ekonomska zbrka vezana uz ilegalno useljavanje u zemlju.

XS
SM
MD
LG